Startsida - Nyheter

Alla bör vara lika inför lagen

Den 8/10 skriver Christer Eriksson en replik på min och Ida Dzanovics debattartikel 3/10 . Jag vill tydliggöra att jag inte vänder mig mot att Hanna Gadban skulle vara en flitig student och skicklig grundskolelärare. Det jag kritiserar är att Södertörns högskola vill göra henne till en ”förebild för högskolans studenter” och att de hävdar att hon ”i handling och personlighet förkroppsligar Södertörn högskolas profilfråga: Medborgerlig bildning”.

Att prisa en debattör som förkastar de mest grundläggande demokratiska principerna är att legitimera odemokratiska åsikter i samhället. Det är motsatsen till vad sociala institutioner bör ägna sig åt.

Eriksson hävdar att Gadbans förslag innebär en lagskärpning och inte särlagstiftning, vilket jag menar att hennes förslag utmynnar i. Lagskärpning är att införa hårdare straff för alla medborgare. Menar Gadban att vi ska utvisa alla svenskar som inte delar så kallade svenska normer och som begår brott? Eller menar hon att sådana lagar endast ska gälla svenska medborgare med utländskt påbrå?

Gabdan kräver att ”medborgarskapssökande” ska skriva ett särskilt avtal ”där man intygar att man inte kommer att begå nya brott, i synnerhet hedersrelaterade brott. Bryter man mot detta förlorar man sitt medborgarskap och rätten till att fortsätta bo kvar i Sverige.”

Som Linnéa Bruno och jag påpekat i en debattartikel 5/8 är hennes förslag etniskt diskriminerande, rättsosäkert och överflödigt. Det delar in svenska medborgare i första och andra klassens medborgare, där ”icke-etniska svenskar” aldrig kan bli fullvärdiga medborgare och ska straffas enligt en hårdare skala än de senare. Detta är etnisk apartheid.

Frågan är hur det hjälper brottsoffren?

Slutligen förkastar jag Erikssons egen problemformulering. Han påstår att ”där svenskfödda barn får normer och värderingar med bröstmjölken kommer invandrare ofta från patriarkala kulturer med en omvänd syn på jämställdhet, sexualitet och individuell frihet.” Skulle alla invandrare komma från patriarkala kulturer, medan svenskfödda barn får normer och värderingar med bröstmjölken? Ja, just det: bröstmjölken!

Erikssons människosyn är så kolonial och rasideologisk att inga kommentarer torde behövas. Dzanovic och jag tipsade Gadban om Harper Lees mästerverk To Kill a Mockingbird och lite reflektion över det förtryck som de vita amerikanernas raspartheid orsakade de svarta amerikanerna. Detta gäller i allra högsta grad även Eriksson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV