Startsida - Nyheter

Verklighetens Lilja 4-ever nominerad till Susanne Björkman-stipendiet

Dokumentärmakarna Jesper Huor, Magnus Arvidson, Emma Janke och Hugo Lavett nomineras till 2013 års Susanne Björkman-stipendium. Prissumman är på 35 000 kronor och syftet med priset är att uppmuntra dokumentärmakare att gå sin egen väg och utveckla sitt personliga berättande.

Jesper Huor och Magnus Arvidson är nominerade för sitt program ”Fallet Peter Mangs” – P1 Dokumentär.

Emma Janke är nominerad för ”Verklighetens Lilja 4-ever” – P3 Dokumentär

Hugo Lavett är nominerad för Kvinna hittad död vid badplats – P1 Dokumentär.

Susanne Björkman-stipendiet instiftades 2010 för att stödja det personliga berättandet i radiodokumentärens form, något Susanne Björkman ägnat sig åt i mer än tre decennier. Genom sitt arbetssätt har Susanne kommit att bilda skola för många yngre dokumentärjournalister. Hon har också utbildat många radiostudenter och blev för tio år sedan landets första professor i radioproduktion.

– Tänk att det finns så många olika sätt att göra dokumentär på. Och aldrig vet man vad man ska få höra härnäst… Det har varit väldigt spännande att lyssna i år och inga lätta val för oss i juryn. För att hitta sin egen väg krävs både tålamod och envishet. Därför känns det jätteroligt att få möjlighet att uppmuntra det engagemang som ligger bakom riktigt bra dokumentärer, säger Susanne Björkman i ett pressmeddelande.

Stipendiejuryn 2013 består bland annat av Susanne Björkman, Stina Gardell och Louise Welander.

Stipendiet delas ut av Mark Levengood i samband med evenemanget Radiodokumentärerna på Kägelbanan, Södra teatern i Stockholm den 6 november kl.19.00.

I samband med evenemanget Radiodokumentärerna kommer Susanne Björkman att gå i pension och några dagar senare, söndag 10 november kl. 15.03 i P1, sänds hennes sista dokumentär, en dokumentär om hennes eget liv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV