Startsida - Nyheter

Idolutmärkelse till tioåriga Uma Lindström

Stiftelsen Crossing Boarders utser tioåriga Skelleftebon Uma Lindström till september månads idol. Uma Lindström skrev ett brev till H&M som via hennes föräldrars blogg uppmärksammades stort i sociala medier.

Ur motiveringen:

Butikernas barnavdelningar är oftast planerade så att en skulle kunna tro att det bara finns två sorters barn. Tjejer ska vara intresserade av det som finns tjejavdelningen, killar ska hålla sig till killavdelningen och däremellan går en skarp gräns. Men det finns naturligtvis lika många sorters barn som det finns barn, och deras intressen kan inte delas upp i två fack. När tioåriga Uma Lindström ville köpa en tv-spelströja på H&M och upptäckte att de bara fanns på killavdelningen blev hon arg. Det är inte alla som vågar stå upp för sina intressen, utan anpassar sig efter vad H&M och andra tycker att de ska vara. Uma vägrade göra detta och kräver förändring i ett öppet brev till H&M. Uma är månadens idol för att hon vågar stå upp för allas rätt att utveckla sina egna intressen utan att någon annan ska sätta ramar!

- Vardagen är full av synliga och osynliga normer för hur vi förväntas vara, vilka intressen vi ska ha och hur vi ska se ut. Gränserna blir påtagliga först när en försöker passera dem. Det finns olika strategier för att hantera detta. Många rättar sig nog i ledet och korrigerar sitt ”misstag” medan andra väljer att smyga. Tioåriga Uma valde med sitt brev till H&M att säga ifrån, och påminner oss om vad vi alla oavsett ålder och sammanhang bör göra om vi ska våga hoppas på förändring, säger Niklas Berg på Crossing Boarders.

”Så klart kändes det lite pinsamt att gå in på killarnas avdelning men varför ska det vara så? (...) Snälla sluta tro att det bara är killar som gillar tv-spel och att det bara är tjejer som kan gilla hästar för det är verkligen inte så!”, skriver Uma Lindström i sitt brev till H&M.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV