Startsida - Nyheter

Svensk seger efter målfest mot Färöarna

Sverige vann enkelt mot Färöarna med 5-0 på Gamla Ullevi i Göteborg igår kväll. Det var en match som Sverige skulle vinna, önationen ligger lågt rankad på 67:e plats, mot Sveriges 5:e plats. Ett pressat Färöarna spelade större delen av matchen på egen planhalva där svenskarna fick ledningen snabbt efter en straff av Lotta Schelin i tolfte minuten.

Två minuter senare gjorde Amanda Ilestedt 2-0, inte långt efter gjorde Kosovare Asllani 3-0 och sedan i den 30:e minuten gjorde Lotta Schelin mål igen och tog laget till en 4-0-ledning. I början på den andra halvlek gjorde Jenny Hjohlman 5-0 som blev slutresultatet. Sverige tog sina 3 poäng och förbättrade målskillnaden.

Jenny Hjolman och Amanda Ilestedt gjorde båda sina första landslagsmål.

Det var andra segern på en vecka. Sverige vann också mot Bosnien-Hercegovina, en seger som dock satt längre inne. I bortamatchen fick svenskorna inte till spelet med det nya spelsystemet som laget infört. Sverige vann till slut med 1-0.

Förbättrat spel

– Jag fick se delar av det jag ville se, snygga mål och bättre passningsspel än mot Bosnien-Hercegovina, men vi kunde ha gjort fler mål, bland annat lite oskärpa när bollen kom i straffområdet, sade förbundskapten Pia Sundhage till Sportradion efter matchen.

– Vi får vara glada över 5 mål, en publik som hördes och ytterligare 3 poäng

– Laget framåt måste utnyttja spelbredden ännu mer, mer klassisk överlappning, sade hon.

Kosovare Asllani skadade sin fot i första halvlek och kunde inte fortsätta att spela, men ersattes av Hjohlman som alltså gjorde en bra insats.

Kosovare Asllani sade till Sportradion att hon har haft problem med vänsterfoten sedan tdigare, och att när hon och Färöarnas målvakt stötte ihop landade hon fel och vrickade vänsterfoten.

– Vi rullade på boll bättre, hotade mer i djupled, och att vi löpte för varandra och satte fart på varandra, kommenterade hon matchen och fortsatte:

– Det är viktigt med mål, vi vill komma etta och vi vill slå Skottland.

I förra veckan stod det också klart att två svenska spelare finns med som kandidater för Fifa:s internationella Guldbollen, Lotta Schelin och Nilla Fischer. Också förbundskapten Pia Sundhage är nominerad i klassen Årets tränare, ett pris hon vann förra året.

Sundhage tar tjänstledigt

Sundhage kommer inom ett par månader att ta tjänstledigt under en tid för att kunna närvara som gästprofessor vid universitetet Bethany College i Kansas, USA. Hon kommer att missa två träningsläger i början av nästa år, men kommer vara på plats inför det fortsatta kvalet under våren.

Sverige ligger nu tvåa med nio poäng i sin kvalgrupp efter Skottland som har tolv poäng men också med en mer spelad match. Sverige möter Skottland i en bortamatch i juni nästa år. Nästa match som väntar landslaget är mot Nordirland den 5 april i vår.