Nyheter

Två av fem vill lämna äldreomsorgen

Studien visar också att arbetsvillkoren inom äldreomsorgen i Sverige är tyngre än i Danmark, bland annat eftersom den svenska äldreomsorgens mottagare har större behov än de som ingår i den danska äldreomsorgen.

Ett problem i Sverige är därför många tunga lyft, i Danmark är underbemanning ett vanligt problem. Gemensamt är dock att personalen inom äldreomsorgen i både Sverige och Danmark inte känner att de har möjlighet att göra det jobb de skulle vilja göra, samt att deras kroppar tar stryk.

- Personalen beskriver en pressad arbetssituation där allt ska göras snabbare vilket försätter personalen i en sårbar position. De försöker ge en god omsorg samtidigt som de yttre villkoren är otillräckliga. Flera av bristerna som personalbrist och otillräckliga hjälpmedel vid tunga lyft, som delvis tycks permanentats i äldreomsorgen kan bidra till en försämrad hälsa för personalen.

- Många av studiens respondenter vill gärna arbeta kvar i äldreomsorgen men uttrycker en ovisshet över om de orkar, med hänvisning till om deras kroppar håller för det, säger Anneli Stranz, doktorand vid Institutionen för socialt arbete i ett pressmeddelande från Stockhomls universitet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV