Trötthet, värk och psykisk uttröttning på grund av tungt arbete gör att så många som två av fem som jobbar inom äldreomsorgen funderar på att byta jobb. Det framkommer i en en jämförande forskningsstudie av Anneli Stranz vid Stockholms universitet.
Studien visar också att arbetsvillkoren inom äldreomsorgen i Sverige är tyngre än i Danmark, bland annat eftersom den svenska äldreomsorgens mottagare har större behov än de som ingår i den danska äldreomsorgen.
Ett problem i Sverige är därför många tunga lyft, i Danmark är underbemanning ett vanligt problem. Gemensamt är dock att personalen inom äldreomsorgen i både Sverige och Danmark inte känner att de har möjlighet att göra det jobb de skulle vilja göra, samt att deras kroppar tar stryk.
– Personalen beskriver en pressad arbetssituation där allt ska göras snabbare vilket försätter personalen i en sårbar position. De försöker ge en god omsorg samtidigt som de yttre villkoren är otillräckliga. Flera av bristerna som personalbrist och otillräckliga hjälpmedel vid tunga lyft, som delvis tycks permanentats i äldreomsorgen kan bidra till en försämrad hälsa för personalen.
– Många av studiens respondenter vill gärna arbeta kvar i äldreomsorgen men uttrycker en ovisshet över om de orkar, med hänvisning till om deras kroppar håller för det, säger Anneli Stranz, doktorand vid Institutionen för socialt arbete i ett pressmeddelande från Stockhomls universitet.