Startsida - Nyheter

Dataspelet som går mot strömmen

3,7 miljarder kronor. Så mycket omsatte svenska spelutvecklare förra året enligt Dataspelsbranschen. En ökning med hela 60 procent från året innan. Andelen kvinnliga spelutvecklare har däremot inte ökat lika mycket och når fortfarande bara upp till blyga 15 procent. Att kvinnorna är i minoritet bland utvecklarna menar Malin Gustavsson, community manager och talesperson för spelet Star Stable, är en av förklaringarna till att de allra flest spel också främst riktar sig till killar.

– Att branschen är väldigt mansdominerad är självklart en av anledningarna till att spelen är som de är, säger hon.


När har vi en jämn könsfördelning inom branschen?

– Det dröjer nog tyvärr. Men det tror jag handlar om hur hela samhället ser ut, vi har ju knappast en jämn könsfördelning någonstans i dag. Att uppnå det är ett arbete som kommer att ta tid, men vi är ändå på väg åt rätt håll. Nu är vi 15 procent kvinnor, för några år sen var vi 10.


Visade ett stort behov

Star Stable är ett onlinespel i 3D som handlar om hästar och som i första hand riktar sig till unga tjejer. Sedan det lanserades internationellt förra året har över en miljon användare hunnit registrera sig och merparten av dem är tjejer.

– Plötsligt inser man vilket behov det fanns av det här spelet. På vår Facebooksida är användarna eld och lågor och det är så himla kul att kunna ge dem något som inte fanns.


Malin Gustavsson.


Varför är efterfrågan så stor, tror du?

– Det har inte funnits något för dem. Jag kan bara tala för mig själv hur jag uppfattar det, men när man spelar spel, hur ofta är det tjejen som är den starka, modiga, självständiga hjälten? Som spel ser ut i dag är tjejerna ofta våp, tyvärr. Det är skittråkigt, för så ser ju inte världen ut. Då är det väldigt roligt att få göra ett spel där det är tjejen som tar tag i allt. Den här veckan när jag har spelat så har jag byggt en bro och sågat ned träd till exempel.


Varför väljer inte fler företag att göra spel för den här målgruppen om det ändå finns en efterfrågan?

– Det finns några företag som har utvecklat spel riktade till tjejer, men varför inte fler ser den här möjligheten har jag ingen aning om. Men folk blir mer och mer medvetna, säger Malin Gustavsson och fortsätter:

– Spel har under väldigt lång tid riktat sig mot killar och det har gjort att det finns ett väldigt sug bland killar att spela. Det märktes väldigt tydligt när nya GTA släpptes nyligen, det var helt sjukt vad mycket uppmärksamhet det fick. Men det är fler och fler tjejer som spelar och det finns så många tjejer som har letat efter något. Man kan se att de söker efter ”hästspel” på google och får fram flashspel där man ska klappa hästen. Det är inte så kul i längden.


Huvudkaraktären en tjej

Ibland får hon frågan varför spelarna inte kan välja en manlig karaktär i deras spel. Då brukar hon tänka på hur sannolikt det är att det omvända skulle hända, att någon ifrågasatte att det inte går att välja en kvinnlig huvudkaraktär i något av de populäraste spelen riktade till killar.

– Det viktiga tycker jag är att det är en bra historia. I det här spelet är huvudkaraktären en tjej och det handlar om henne. Med en bra story och ett spännande äventyr tror jag att ett spel kan passa alla. Att det inte är fokus på att man ska ha ihjäl varandra. Det är precis som att se en bra film eller läsa en bra bok, du vill bli fångad av bra historia.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV