Startsida - Nyheter

Advokatkvinnor mer positiva till samtyckeslag än män

En samtyckeslagstiftning har bara svagt stöd bland advokater. Stora skillnader finns dock mellan kvinnor och män. Nästan 40 procent av kvinnorna som svarade är för en samtyckeslag medan bara 13 procent av männen är det. Det framgår av en undersökning utförd av Dagens Juridiks systertidning Legally Yours.

Motståndet är som störst bland brottmålsadvokaterna, 75 procent av dem säger nej till en samtyckeslag, bland humanjuristerna är motståndet mindre med knappt 49 procent, och en tredjedel av affärsadvokaterna säger sig inte ha någon uppfattning i frågan, skriver Dagens Juridik.

Många som är motståndare till samtyckeslag anser att det skulle vara svårt att bevisa samtycke. En av de advokater som vill se en samtyckeslag svarade att det dels skulle kunna vara brottsförebyggande, dels kunna leda till en ändrad frågeställning: ”tror också att det kan medföra en mindre praxisförändring när den naturliga frågan till gärningsmannen blir 'på vilket sätt samtyckte hon/ han?'”, rapporterar tidningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV