Startsida - Nyheter

Fler asylsökande barn ska få stanna i Sverige

Regeringen och Miljöpartiet har kommit överens – fler barn som söker asyl ska få stanna och de nya reglerna träder i kraft nästa år. Miljöpartiet (MP) har under en längre tid hotat med att hoppa av den ramöverenskommelse som finns kring migrationspolitiken, men nu har MP och regeringen kommit fram till att sänka kraven för asylsökande barn. Synnerligt ömmande omständigheter, som ordalydelsen är just nu i utlänningslagen, byts mot särskilt ömmande omständigheter när det gäller barn upp till 18 år. Den nya lydelsen är vidare vilket kommer leda till att fler barn får stanna.

Exempel på vad som kan vara särskilt ömmande skäl:

  • Barnet har en svår sjukdom och avvisningen skulle på ett uppenbart sätt förvärra sjukdomsbilden.

  • Barnet har upplevt svåra traumatiska händelser i hemlandet och risken finns att ett återvändande till skulle förvärra de besvären.

  • Barnet är omhändertaget av sociala myndigheter.

  • Barnet saknar nätverk i hemlandet, men har ett sådant i Sverige och det bedöms att förlusten av detta nätverk kan skada barnets utveckling.

Det ska också bli lättare för barn att få sina fall prövade på nytt efter att ett utvisningsbeslut vunnit laga kraft, om det kommit fram nya omständigheter.

Röda Korset välkomnar förändringen i lagtexten, och betonar vikten av att de exempel som nämns i förslaget inte används som en uttömmande lista, utan att barnets bästa alltid kommer att väga tungt i varje enskilt ärende.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV