Nyheter

Klasskillnader i mäns uttag av föräldraledighet

Det är främst högutbildade par med god inkomst som delar på föräldraledigheten, visar Försäkringskassans nya rapport De jämställda föräldrarna. Män som arbetar på könsblandade arbetsplatser inom staten är betydligt mer benägna att vara mer hemma med barnen än de män som jobbar inom LO-yrken.

Niclas Järvklo, sekreterare i den statliga utredningen om män och jämställdhet säger till Nationella sekretariatet för genusforskning att föräldraförsäkringen måste reformeras för att fler män ska ta ut mer av föräldraledigheten. När föräldraförsäkringens fokus ligger på valfrihet innebär det att vissa grupper av män inte får samma möjlighet till ett jämställt föräldraskap.

Försäkringskassans rapport visar även att kvinnor tar ut betydligt mer obetald föräldraledighet än män. Kvinnor är generellt borta från arbetsmarknaden i 14 månader och män i 4 månader. Laura Hartman, analys- och prognoschef på Försäkringskassan, säger att detta får konsekvenser för kvinnors möjligheter i arbetslivet, men det leder även till männen får sämre chans till att anknyta till sina barn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV