Startsida - Nyheter

Filmbranschen fortfarande ojämställd

Jämställdheten i den nordiska filmbranschen är långt ifrån idealbilden, det visar en rapport från Nordicom. Endast 15 procent av regissörerna i Norden var kvinnor under år 2012, i Sverige var siffran så låg som 6 procent. Inte i någon av kategorierna regissör, producent, huvudroll och manusförfattare var fördelningen jämn, utan i samtliga kategorier jobbade mindre än 50 procent kvinnor. Under Göteborgs internationella filmfestival i slutet på januari hölls ett seminarium om just jämställdhet i filmbranschen. Ulrika Facht säger till SVT Kulturnyheterna att det är viktigt att alla ska ha samma förutsättningar, oavsett kön och etnicitet.

– Om en grupp dominerar så är det den gruppens världsbild som skildras. Och forskning visar att kvinnor och män skildrar världen olika.

Sverige hade däremot 40 procent av kvinnliga huvudrollsinnehavare under 2012, något som Annika Hellström, vice ordförande för nätverket Doris Film som lyfter fram kvinnliga filmskapare, tyckte var strålande. Men fortfarande är drömmen att kvinnor ska bli representerade lika mycket i bild som männen.

– Männen kanske inte vet om det, men de längtar nog också efter en annan kvinnoroll än den som sitter bredvid mannen med ett cocktailglas och ser snygg ut. Sådana som får tittaren att säga: Vad är det här för en kvinna? sa Hellström till SVT och menade att med fler kvinnor i nyckelrollerna så kommer de kvinnliga huvudrollerna öka och utvecklas snabbare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV