Startsida - Nyheter

Post och Schyman i Fi-topp

I helgen har Feministiskt initiativ hållit valkonferens på ABF-huset i Stockholm för att spika listorna till EU-parlamentet och riksdagen. I topp hamnade som föreslaget Soraya Post och Gudrun Schyman.
– Listan speglar verkligen vår politik på riktigt, säger Kristin Tran, som varit sammankallande i valberedningen

Gudrun Schyman, 66 år, Simrishamn, Sissela Nordling Blanco, 26 år, Stockholm, Victoria Kawesa, 39 år, Stockholm, Lars Gårdfeldt, 49 år, Göteborg och Kenneth Hermele, 65 år, Göteborg – de kommer att toppa Feministiskt initiativs lista till riksdagsvalet i höst. Det fastslog Feministiskt initiativs valkonferens efter omröstning på lördagskvällen.

– Feministiskt initiativ är större och starkare än någonsin och vi möter ett stort gensvar och intresse för vår politik. Jag är stolt över att ha varit med och drivit igenom en antirasistisk feminism i Fi. Andra partier står i talarstolen och pratar om marginaliserade grupper. Vi är de som andra pratar om och nu tar vi själva plats i maktens rum, säger Sissela Nordling Blanco, talesperson för Feministiskt initiativ.

På listans tredje plats står Victoria Kawesa som är doktorand i genusvetenskap och som arbetat som expertkonsult i frågor kring jämställdhet, migration, rasism, diskriminering och rättsäkerhet.

– Jag är så himla glad att få vara en del av Feministiskt initiativs valrörelse. Feministisk antirasism är vägen framåt. Fi är alternativet för röster från marginalen. Fi är det parti som på riktigt utmanar samhällets dominerande maktstrukturer, säger Victoria Kawesa.

Utmanar rådande ordning

Motsvarande lista till EU-parlamentet består av Soraya Post, 57 år, Göteborg, MR-strateg, Margaret Gärding, 68 år, Umeå, doktorand SU och Stina Svensson, 44 år, Göteborg/Stockholm, boendestödjare.

Soraya Post, som toppar listan, sitter som sakkunnig och expert i allt från EU-kommissionen till Länsstyrelsen. Hon har drivit människorättsfrågor på hög internationell nivå inom bland annat EU-parlamentet och Europarådet. Soraya Post har stort förtroende bland romer och är deras språkrör såväl nationellt som internationellt, nu senast i samband med Skånepolisens register över svenska romer.

– Feministiskt initiativ utmanar den politiska ordningen genom att sätta mänskliga rättigheter högst på agendan. Vi är det alternativ som står upp för rätten att vara människa. Det är dags att skapa ett öppet EU med fokus på mänskliga rättigheter, jämställdhet och social rättvisa, säger Soraya Post, partiets toppkandidat till Europaparlamentet.

Målet en feministisk partigrupp

På listans andraplats står Margaret Gärding som arbetar för Afrikanska Unionen och som varit rådgivare på såväl EU- som riksdagsnivå, hon var även en av nyckelpersonerna vid de svenska bojkotterna mot apartheid.

– Det är skarpt läge nu. Vi ser att rasismen breder ut sig i Europa och Sverige. Som före detta anti-apartheidaktivist är kampen mot rasism och arbetet för mänskliga rättigheter det viktigaste i mitt liv. Feministiskt initiativs politik ger mig styrka och inspiration i det arbetet, säger Margaret Gärding partiets andranamn till Europaparlamentet.

Stina Svensson har tre års erfarenhet som Feministiskt initiativs talesperson och har skapat förutsättningar för Feministiskt initiativ att bli EU-parlamentets starkaste röst för kvinnors och hbtq-personers rättigheter.

– Vi måste höja ambitionsnivån i arbetet för demokrati och alla människors lika rättigheter. Fler feministiska partier tar nu form i Europa och vårt långsiktiga mål är att tillsammans bilda en feministisk partigrupp, säger Stina Svensson, talesperson för Feministiskt initiativ.

Kandidater som speglar politiken

Valkonferensen gick helt på valberedningens förslag vad gäller EU-listan. Det konstaterar en nöjd Kristin Tran, som varit sammankallande för valberedningen och varit uppe och räknat rösterna hela natten.

– Vi är väldigt glada över att medlemmarna uppenbarligen har haft förtroende för vårt förslag och också har velat se våra listor så som vi har föreslagit, säger hon med viss yrvakenhet när Feministiskt Perspektiv hör av sig för en kommentar.

– Jag tycker att listan verkligen speglar vår politik på riktigt vad det gäller kandidaternas bakgrund, erfarenheter och kunskaper. Det är precis vad vi behöver för att lyfta fram den politik vi har och som vi kommer gå till val på, säger Kristin Tran.

I stort sett blev det som valberedningen föreslog också på riksdagslistan, men Jenny Sandsten röstades upp från plats 29 till 15, och därmed finns andra namn som hamnade längre ner på listan.

– Många lyfte fram att Jenny Sandsten spelat en viktig roll i utbildningspolitiken under pläderingarna och ville ha henne högre upp, berättar Kristin Tran.

Vill utvidga demokratin

På valkonferensen fastslogs också partiets valplattform, med vissa förändringar efter diskussionerna som fördes under lördagen. Den största förändringen blev en extra punkt gällande ekonomi.

Gudrun Schyman, som presenterade valplattformen i lördags, konstaterade att rasister vunnit framgång på att övertyga människor om att den som klamrar sig fast vid gamla förlegade värden finner trygghet.

– De har använt de demokratiska verktygen för att begränsa demokratin. De behöver motstånd och feminismen är fascismens motsats. När vi kommer in i Europaparlamentet kommer vi ha mandat att säga det ingen annan vågar säga eftersom inget annat parti gått till val på en feministisk och antirasistisk agenda. Vi kan vara den röst som tydligt står upp för mänskliga rättigheter mot alla former av diskriminering och för en utvidgning av demokratin, sade Schyman.

Stina Svensson, Soraya Post och Margaret Gärding är de ledande kandidaterna på Fi:s EU-lista. Soraya Post toppar listan och är därmed den första romska kvinna som står på valbar plats till EU-parlamentet. Någonsin. Foto: Oscar Wettersten

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV