Startsida - Nyheter

Kamp mot besparingar på Umeås öppna förskolor

Dagarna dom går och går, efter varandra. Måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söööööndag. Va? Onsdag försvann! Onsdag, onsdag kom tillbaks, annars fattas det en dag!

Denna sång hördes i helgen från ett demonstrationståg i Umeå där drygt 200 personer samlades, varav ungefär en fjärdedel trygga och varma i sina barnvagnar, skyddade från det kraftiga snöfallet runtomkring. De många banderollerna och färgglada skyltarna bar alla på samma budskap: ”bevara Umeås öppna förskolor!”

Demonstrationen var en markering mot socialnämnden i Umeå som föreslagit omfattande besparingar inom individ- och familjeomsorgen. Enligt sparförslaget ska öppettiderna på de öppna förskolorna begränsas från fem till två dagar i veckan och personalstyrkan reduceras från sju till tre tjänster.

I gengäld ska förskolorna enligt direktivet satsa tydligare på de barnfamiljer som är i behov av extra stöd. Denna argumentation var dock ingenting som imponerade på Christer Nordlund, professor i idéhistoria vid Umeå universitet, som i sitt tal vid demonstrationen ifrågasatte hur socialnämnden ställer familjer emot varandra.

– Att resurser satsas på familjer med särskiljda behov är förstås jätteviktigt, men det är också viktigt att upprätthålla en öppen förskola för alla oss som har helt vanliga behov, inte minst för att förhindra att dessa vanliga behov med tiden växer sig stora.

Demonstrationståget gick mot stadshuset, där flera av demonstranterna lämnade personliga brev och uppmaningar till de ansvariga i Socialnämnden.

– Umeå är en av Europas kulturhuvudstäder, och i de öppna förskolorna sker just kulturutbyte varje dag, i integrationen mellan barn och familjer med olika behov och bakgrund. Detta motverkar stigmatisering och isolering, påpekade Kerstin Eilers, en av arrangörerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV