Nyheter

Sverige vill stärka egyptiska kvinnor med miljonstöd

Med syfte att stärka kvinnors ställning i det egyptiska samhället ger Sida 27 miljoner kronor till civilsamhällsorganisationer, myndigheter och ministerier.

– Satsningen ska bland annat stärka kvinnors möjlighet att delta i politik och näringsliv, minska könsstympning och sexuella trakasserier samt bidra till att skapa 500 000 nya jobb för kvinnor, skriver Sida i ett pressmeddelande.

I samarbete med FN-organen UNDP, UN Women och UNFPA beräknar Sida att satsningen ska leda till förändring på nationell nivå, inom politik, rättsväsende och samhället i stort. Stödet ska även ges på individnivå, som stöd till kvinnliga företagare, kompetensbyggande och att hjälpa fler kvinnor att få ett jobb.

Bland de förväntade resultaten av stödet under 2014–2017 anger Sida:

  • Ökad tillgång till rättsligt stöd genom etablerandet av särskilda hjälpcenter. Samtidigt ska satsningen leda till ökad tillgång till juridisk information om familjelagstiftning och familjerättsliga domstolar;

  • Genom nya koalitioner ska kvinnor och män kunna driva ett mer effektivt arbete för kvinnors rättigheter, mot våld och trakasserier;

  • Nya forskningsresultat om kvinnofrågor (juridiska, sociala, ekonomiska och politiska) som kan spridas och användas som underlag för politiska beslut och reformer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV