Startsida - Nyheter

#OS: Damkronorna möter USA i måndagens semifinal

Damkronorna tog sig till semifinal genom en stark insats mot Finland under lördagen. Damkronorna har under säsongen bara vunnit en av sex matcher mot Finland men lyckades vända ett underläge till seger. På måndag väntar svårt motstånd i semifinalen mot USA.

Finland öppnade starkast i kvartsfinalen mot Sverige och tog ledningen i andra period. Det dröjde till tredje period innan Damkronorna kunde kvittera genom ett mål i powerplay av Anna Borgqvist. Kort därefter gav Lina Wester Sverige ledningen genom att göra 2-1, men Finland kvitterade snabbt. Det var först när det bara återstod några minuter av tredje period som Sverige genom Emma Eliasson kunde ta ledningen på nytt, och sedan genom ett mål i slutsekunderna av Emma Nordin kunde Damkronorna ta hem segern.

USA är tillsammans med Kanada de absoluta dominanterna inom ishockeyn och det skulle innebära en utomordentlig skräll om Sverige skulle lyckas ta sig till final. USA har under säsongen spelat bra mot Kanada och hade när de gick in i OS-turneringen vunnit de tre senaste matcherna mot sin största rival. Men i onsdags förlorade laget mot Kanada.

Till Aftonbladet säger Pernilla Winberg att det ändå finns en möjlighet att slå USA:

– Vi har helt klart en chans. Förra gången vi vann mot dem hade vi aldrig vunnit mot dem innan, så man har alltid en chans i ett mästerskap. Det är en match och de har all press på sig, säger Pernilla Winberg till tidningen.