Startsida - Nyheter

#OS: Pussy Riot-medlemmar gripna i Sotji

De två medlemmarna Nadezhda Tolokonnikova och Maria Alyokhina från det ryska punkbandet Pussy Riot har gripits ännu en gång. Den här gången skedde gripandet i Sotji, rapporterar flera nyhetsbyråer och BBC. Enligt AFP ska aktivisterna ha gripits när de befann sig i de centrala delarna av OS-staden. Maria Alyokhina bekräftade själv på Twitter att de gripits misstänka för ett brott. Alyokhina har även skrivit på Twitter att hon och Tolokonnikova har stoppats av polis flera gånger under de senaste dagarna, och ska ha hållits gripna i tio timmar under söndagen. Tolonnikova skrev på Twitter att de greps på tisdagen när de promenerade i Sotji. De hålls nu på polisstationen Adler, en förort till Sotji skriver AP.

De två Pussy Riot-medlemmarna ska ha varit i Sotji för att framträda med en låt vars titel är ”Putin ska lära er älska fosterlandet”. AFP uppger dock att gripandet ska ha skett innan något framträdande av Pussy Riot. Nu uppger även den radikala konstgruppen Vojna – som betyder krig på ryska – att ytterligare sju personer gripits. Vojna leds av Tolokonnikovas make Pjotr Verzilov och har liksom Pussy Riot gjort sig kända för protester mot det ryska etablissemanget.

Nadezhda Tolonnikova och Maria Alyokhina släpptes i december förra året efter att suttit två år i fängelse för sin punkbön i en katedral i Moskva. De har uppmanat till bojkott av OS och var nyligen på blixtvisit i Sverige och Gaygalan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV