Startsida - Nyheter

Libyen går till val

Den 20 februari, cirka två år efter Gaddafis fall, gick libyer till vallokalerna för att välja representanter som ska författa en ny konstitution. Nyckelämnen för den nya konstitutionen är statens system, islamiska sharialagars roll i lagstiftningen, kvinnors och etniska minoriteters rättigheter och status.

Sex av 60 platser i författningskommittén är reserverade för kvinnor. Landets två etniska minoriteter får två platser vardera. Berber-minoriteten har dock bojkottat valet eftersom interimsregeringens har försummat minoritets säkerhet.

Samira Masoodi, före detta chef för Libya’s Women’s Union, försvarar de garanterade platserna för kvinnor och säger till Libya Herald att även om 558 kvinnor ställde upp under valet till parlamentet 2012, valdes enbart en kvinna till posten.

En sms-kampanj med stöd från bland annat Tysklands regering, startade på torsdagen för att uppmuntra kvinnor att aktivt delta i valet. "Det var vår revolution och det är vårt val och det blir vår konstitution" är meddelandet som ska sms:as till 50 000 mobiler under dagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV