Startsida - Nyheter

Bolotnajarättegång uppskjuten

Rättegången mot Vänsterfrontens ledare Sergei Udaltsov och Leonid Razvozzhaye som inleddes i tisdags ajournerades under onsdagen för att ge försvarsadvokaterna mer tid att sätta sig in i fallet. Rättegången kommer att återupptas i början av nästa vecka, den 25 februari.

Udaltsov och Razvozzhayev nekar till alla anklagelser. De står åtalade för att ha organiserat kravaller i flera ryska regioner samt den stora regimkritiska demonstrationen på i Moskva 2012.

De ingår i gruppen om knappt 30 personer som kallas Bolotnajafångarna efter protesterna på Bolotnajatorget i Moskva från 2012 och framåt. Det var i samband med att Vladimir Putin skulle återinstalleras på presidentposten den 6 maj 2012 som massprotester utbröt på Bolotnajatorget. Under de kommande veckorna utvecklades ett protestläger inspirerade av protesterna i Spanien och Grekland, samt Occupy-rörelsen i USA.

– Under de massprotesterna kom alla samman, nu har folk demoraliserats och vanligt folk litar inte längre på att motstånd kan vara en väg framåt. Alla grupper – vänstergrupper och liberala grupper förlorade den gemensamma dagordning man hade haft och började fokusera på sina egna problem, säger Alexey Sakhnin från Vänsterfronten till Feministiskt Perspektiv.

Alexey Sakhnin har fått politisk asyl i Sverige och berättar hur de ryska myndigheterna har haft en tydlig strategi i att slå sönder de koalitioner som byggdes upp under massprotesterna 2012.

– De förstör allianser genom att trycka ner ledande personer som Sergei Udaltsov, liksom mig själv. Det är en svår period nu så det handlar om att överleva. Det är viktigt att vi överlever som koalition, organisationer och nätverk därför är människorättskampanjen det viktigaste, det är det som binder alla grupper samman, hbtq, feminism, liberala, för oss alla, säger han.

Rättegångar har skett i omgångar under ett och halvt år och i en annan rättegång som inleddes i början av februari väntas domar under fredagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV