Startsida - Nyheter

Özz Nûjen skänker 100 000 till Fi:s valfond

Ståuppkomikern och skådespelaren Özz Nûjen skänker 100 000 kr till Feministiskt initiativs valfond. Med detta bidrag har nu partiet samlat in över 800 000 kronor vilket är mer än den ursprungliga målsättningen på 500 000 kronor.

– Det händer så oerhört mycket nu. Det finns ett stort tryck i de feministiska och antirasistiska frågorna. Folk vill se något hända och många hör av sig för att hjälpa Feministiskt initiativ in i EU och riksdagen. Özz Nûjens gåva betyder mycket för oss och vi är så glada och tacksamma för hans stöd, säger Sissela Nordling Blanco, talesperson för Feministiskt initiativ i en presskommentar.

Enligt Özz Nûjen bidrog han med pengar eftersom han vill lyfta partiets frågor.

– Jag tycker att det är viktigt att Feministiskt initiativ får fram sina budskap. Men eftersom de inte har något statligt partistöd, så vill jag bidra på det sätt jag kan.

Att feminism fortfarande inte är en självklarhet för alla förvånar honom.

– Många förstår ännu inte att feminism handlar om sunt förnuft. Det är konstigt. Detta är fråga om humanism och vanlig rättvisa, ingen kärnfysik. Ska ditt kön avgöra hur mycket du ska tjäna? Det är helt sjukt. Alla ska ha samma möjligheter oavsett kön.

Han skickar sina lyckönskningar till partiet och medlemmarnas fortsatta arbete.

– Jag vill tacka Feministiskt initiativ för det de gör och önska all lycka till. De är viktiga och behövs i debatten, säger Özz Nûjen.


Finansierar valsedlar

Feministiskt initiativ får inte något statligt partistöd. Partiets mål var först att samla in 500 000 kronor till sin valfond. Men då detta uppnåddes redan i början av året har målet nu höjts till en miljon kronor. Amanda Mogensen, kommunikationsstrateg (Fi), menar att bidraget var mycket välkommet.

– Vi är väldigt glada över att Özz Nûjen stöttar oss. Det har stor betydelse. Pengarna i valfonden kommer i första hand att gå till tryck och distribution av valsedlar i riksdags- landstings och kommunvalen och kampanjarbete. Eventuellt satsar vi även på ersättning för logi och tjänsteresor. Sådant vi i nuläget betalar ur egen ficka.

Valfonden kan enligt Mogensen även komma att användas i deras marknadsföring. Något de arbetat mycket med den senaste tiden.

– Många har på ideell basis arbetat väldigt hårt med vår marknadsföring på sociala medier, som funkat väldigt bra. Och våra ”homeparties” har fått ett fantastiskt gensvar.

Hon berättar dessutom att medlemstillströmningen är historisk och att medlemsgrupperna i landet fördubblats. Något hon bland annat tror är en effekt av just marknadsföringen.

– Det kommer in 30-40 ansökningar varje dag. Och det är väldigt tydligt att det är förknippat med homeparties och vår värvningskampanj i sociala medier. Vi får ibland hundratals ansökningar när vi har varit synliga i stora medier. Den 18 februari var vi 5005 medlemmar. Men så sent som i torsdags var vi 5564 betalda medlemmar och ytterligare 2300 personer som ansökt om medlemskap.

Och det råder inga tvivel om hur det går i valet.

– I år kommer vi in i riksdagen, säger Amanda Mogensen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV