Startsida - Nyheter

Ny regering i Kiev – skarpt läge på Krimhalvön

Den nya inrikesministern Arsen Arakov menar att det är ryska soldater som har intagit flygplatserna och att det utgör en ”beväpnad invasion” rapporterar BBC. Vittnen ska ha sagt att de bar ryska marinflaggor. Även intagningen av regionalparlamentet under torsdagen har beskrivits som militärisk. Krim har en stor andel rysktalande och etniska ryssar är i majoritet på Krim som övergick i dåvarande sovjetiska Ukraina först 1954. På halvön finns en rysk flottbas som den avsatte proryske presidenten Viktor Janukovytj förlängde kontraktet för 2010. Under torsdagen gjorde Ryssland militärövningar i området längs den ukrainska gränsen. Varnande röster pekar på att händelseförloppet för landet är farligt nära en splittring, och att ett regionalt krig riskerar att bryta ut. Under torsdagen uttalade sig också den avsatte Viktor Janukovytj från Ryssland och bestred att han inte längre skulle vara Ukrainas ledare.

Samtidigt har alltså de västra delarna av landet, som motsätter sig rysk dominans av ukrainsk politik, ersatt den tidigare ryssvänliga regeringen. Premiärministerposten gavs till Arseniy Yatseniuk, partikamrat och nära medarbetare till Julia Timosjenko. Oppositionspolitikern Vitali Klitshko och hans parti valde att inte ingå i övergångsregeringen, skriver Kyiv Post.


Två kvinnor i ny regering

Endast två poster går till kvinnor, en tredje kvinna blev erbjuden en ministerpost men tackade nej. Den ena posten går till Lyudmyla Denysova som tidigare var arbetsmarknads- och socialminister under Timosjenko mellan åren 2007 till 2010. Hon blir nu socialminister.

Kvinnor har utgjort en stor del av proteströrelsen som i förra veckan ledde till förre presidenten Janukovytjs avgång, kvinnor har mobiliserats till kvinnobrigader som stått för fysiskt försvar av demonstrationerna, men kvinnor har också jobbat mycket med att ge vård till skadade demonstranter.

Den ukrainska gruppen Femen som är kända för sina bara-bröst-protester gjorde i december förra året en aktion mot den då sittande presidenten Janukovytj då de urinerade på ett fotografi av honom framför Ukrainas ambassad i Paris. I veckan gjorde de en aktion riktad mot den nyss frisläppta Timosjenko med slagorden ”Ukraina är inte fritt”, ”Putins nya marionett” och ”Janukovytj = Timosjenko” skrivet över sina bara kroppar i protest mot kvinnan som i maj kan bli Ukrainas nya president.

Den amerikanska forskaren Sarah Phillips som skrivit två böcker om social aktivism i Ukraina skriver att medlemmar ur olika feministgrupper har vakat dag och natt över skadade demonstranter:

– Kvinnor använder sociala media för livliga diskussioner om de kvinnoroller i samhället och i politiken. En Facebook-grupp heter ”Halva Maidan: Kvinnoröster i protest”, skriver hon i en kommentar om händelseutvecklingen i Ukraina.

Hon menar att kvinnors roll i protesterna är en möjlighet att ändra de genusroller som dominerar i det ”traditionella och patriarkala Ukraina”:

– Låt oss hoppas att dessa kvinnors röster, i all deras mångfald, fortsätter att vara med i att utforma reformer i Ukraina efter Maidan.


Populär läkare hoppade av

En av dessa röster är den populära läkaren Olha Bohomolets som erbjöds posten som vice premiärminister för humanitära frågor. Hon jobbade med den volontärsdrivna sjukvård som organiserades i och kring protesterna på Maidan och när övergångsregeringen presenterades på torget i onsdags möttes hon med stort jubel då hon lovade att antingen utrota korruption eller sluta.

– Om jag ser några korrupta planer som kommer jag till Maidan och börjar leda Maidans sjukvård igen, sade hon skriver UPI. Dock hoppade hon senare av och kommer inte sitta med i regeringen.

Den andra kvinnan som tar plats i regeringen är Tetyana Chornovol, en journalist och aktivist som misshandlades svårt efter att hennes bil rammades utanför Kiev i slutet av december förra året. Bilderna på hennes blåslagna ansikte spreds på Maidantorget och på sociala medier. Hon kommer att leda en av två nya poster som ska jobba mot korruption bland annat, rapporterar tidningen Kyiv Post.


Antisemiter får flera platser

En annan röst från massprotesten som har lyfts in i regeringen är Yevhen Nishchuk som är ny kulturminister och som på Maidantorget i onsdags förklarade att kulturdepartementet inte längre kommer att stå till tjänst för presidenten eller premiärministern för ”kransnedläggningsceremonier”.

Samtidigt har alltså det högerextrema, tidigare öppet nazistiska partiet Svoboda, fått flera tunga poster. I början av veckan utsågs partiets parlamentsledamot Oleh Makhnitsk till riksåklagare av parlamentet med mycket stor majoritet. Och i onsdags gick vice premiärminister-posten till Oleksandr Sych, också han ledamot för Svoboda. Sych har under sin tid i parlamentet bland annat drivit ett lagförslag om att förbjuda abort helt, och menade att kvinnor skulle undvika bland annat alkohol för att inte ”riskera våldtäkt”. Dessutom har partiets vice-ordförande Andriy Mokhnyk utsetts till ekologiminister, och Oleksandr Myrnyi är ny jordbruksminister.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV