Prenumerera

Logga in

Stort ointresse bland domare för utbildning om sexualbrott

Av Sveriges drygt 1 200 domare har endast 20 gått den frivilliga sexualbrottsutbildning som erbjuds anställda inom rättsväsendet. Nu vill Socialdemokraterna göra utbildningen obligatorisk. Det vill inte justitieminister Beatrice Ask.

Förra året tjänstgjorde 572 ordinarie domare i landets tingsrätter. 208 i hovrätten. Drygt 500 tjänstgör som icke ordinarie domare i tingsrätt eller hovrätt. Men endast drygt 20 av alla domare, har genomgått den sexualbrottsutbildning som Brottsoffermyndigheten erbjudit på uppdrag av regeringen.

Med anledning av det och den låga uppklaringsgraden av just sexualbrott frågade Eva-Lena Johansson (S) i en interpellation justitieminister Beatrice Ask (M) om hon har tänkt se till att sexualbrottsutbildningen blir obligatorisk för anställda inom rättsväsendet.

Justitieministern anser att de resurser regeringen tillfört och utbildningsinsatser som görs ska räcka för att sexualbrottsutredningarna i landet ska bli bättre. Enligt Ask ingår ”mäns våld mot kvinnor” och ”bemötande av brottsoffer” redan specifikt i de ordinarie domarnas vidareutbildning och för att öka kvaliteten i brottsutredningarna finns särskilda åklagare som handlägger just sexualbrott. Hon menar också att ett omfattande arbete redan pågår och tar som exempel upp att sexualbrott ingår som stort moment i ett utbildningsprogram som alla domare erbjuds.

Förlegad syn på kön

Eva-Lena Johansson påpekar dock att det är just den utbildningen som endast 20 domare, varav merparten kvinnor, har deltagit i under de senaste två-tre åren. Detta samtidigt som väldigt många domare är män.

Domares ålderdomliga och könsstereotypa syn på kvinnors och mäns sexualitet kan enligt Eva-Lena Johansson vara en bidragande orsak till att endast några hundra av 6 000 anmälda våldtäkter leder till fällande domar, samt att så få över huvud taget anmäler sexualbrott. Hon vill därför att sexualbrottsutbildningen blir obligatorisk och undrar om justitieministern inte är lika bekymrad över att så få väljer att gå utbildningen.

– Jag säger inte att det i alla de domarna per automatik skulle bli ett erkännande av våldtäkt, men jag säger att vi tror att det faktiskt påverkar förhållningssättet om man får den här utbildningen, sade hon.

Beatrice Ask (M) håller med om att för få brott uppklaras i relation till anmälningar. Men hon är inte beredd att göra utbildningen obligatorisk. Hon sade att det är känsligt för domare att utifrån politiska förslag gå särskilda utbildningar, eftersom Sverige eftersträvar självständiga domstolar. I stället hoppas hon att domare på egna initiativ skaffar den spetskompetens de behöver.

Hänger inte bara på utbildningen

Såväl Eva-Lena Johansson som S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson och Monica Green, även hon S-ledamot, ifrågasatte å det kraftigaste att det skulle finnas en motsättning mellan en obligatorisk utbildning och självständiga domare.

– Det är ungefär de svar man får även från domare, att om man utbildar sig om till exempel våld mot kvinnor eller sexualbrott skulle det äventyra objektiviteten. Jag och vi socialdemokrater är av uppfattningen att ju mer utbildning man har, desto bättre förhållningssätt kan man ha till det som händer, sade Carina Ohlsson.

Beatrice Ask uttryckte irritation över de socialdemokratiska ledamöternas inställning, betonade att domarna har bra utbildning för att döma utifrån lagen och att det är inte enbart är en utbildningsfråga att få fler sexualbrott uppklarade. Istället ville hon fokusera på de stora bevissvårigheter som finns i många av ärendena och menade att det istället kan vara lagstiftningen som behöver ses över, eftersom regeringen redan satsat mycket på utbildning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV