Startsida - Nyheter

Rekord i #8mars-aktiviteter i Stockholm

Mariatorget, Stockholm

Med parollen "Makten över våra liv" samlades hundratals på Mariatorget i Stockholm den 8 mars 2014. För feminism och rättvisa, för rätten till lika lön, för ett gränslöst systerskap och för rätten till våra kroppar talade en rad kvinnorättsaktivister och politiker. Lotta Sonemalm, kanslichef på Sveriges Kvinno- och tjejjourers riksförbund (SKR) sade att 2014 är det år då de viktigaste valfrågorna handlar om männens våld mot kvinnor. Representant från "Kurdiska kvinnors fredsbyrå i Europa" hedrade minnet av tre kurdiska kvinnorättsaktivister som mördades i Paris. Rossana Dinamarca, riksdagsledamot och feministisk talesperson för Vänsterpartiet sade att "ensam är jag rädd, när jag står här med er är jag inte rädd, tillsammans ska vi stå emot, förändra och vinna, tills vi inte är rädda längre". Samtliga talare i brandtalsracet tog upp det globala våldet mot kvinnor.

"Könsmaktsordningen ska falla", ropade folk när de började marscherade genom gatorna.


Medborgarplatsen, Stockholm

Landets jourkvinnor och jourtjejer samlades i Stockholm


På Medborgarplatsen i Stockholm samlades jourkvinnor och jourtjejer från hela landet för att lyfta frågan om kvinno- och tjejjourernas självständighet. Roks ordförande Angela Beausang, och fil dr i sociologi, feministen och författaren Carin Holmberg talade.

"Systerskap! Ja ja ja! Pengar eller livet? Det borde vara givet!" Läs mer.


Sergels torg, Stockholm

Samlade för Lön hela dagen.


Gertrud Åström, orförande i Sveriges Kvinnolobby, var konferencier när kampanjen Lön hela dagen uppmärksammade det återstående lönegapet mellan kvinnor och män på Sergels torg. Feministiskt perspektiv passade på att fråga Stefan Löfven, partiledare (S), varför han deltog i manifestationen:

– Jag är här i dag för att jag tycker att det är viktigt att stå upp för lika villkor mellan kvinnor och män. Vi har mycket att göra där. Jag ser hur det ser ut i arbetslivet och 15.53 talar för sig själv.

Enligt Stefan Löfven (S) måste bland annat barn- och äldreomsorgen förbättras om kvinnors lönesituation ska bli bättre. Han konstaterade att det finns mycket jobb att göra:

– Vid ett regeringsskifte vill vi i Socialdemokraterna göra en rejäl satsning på jämställdhet, lovade Stefan Löfven.


Stefan Löfven, (S), 8 mars på Sergels torg.



Ida Gabrielsson (V), 8 mars på Sergels torg.


Bland de tal som sedan följde, höll Ida Gabrielsson, ordförande för Vänsterpartiets kvinnokommitté, det brandtal som genererade störst jubel:

– Min mammas pensionsbesked visar att hon efter 40 år i arbetslivet, inom vård och omsorg, inte kan leva på sin pension. Det här är en fullständig skandal! Vissa frågar: hur kan vi vara feminister? Jag frågar: hur kan man vara något annat? Mötesdeltagare, det är dags för en feministisk offensiv!

Statsminister Fredrik Reinfeldt var inbjuden att tala, men närvarade inte.


Fryshuset, Stockholm

Femtastic crew framträdde på Fryshuset den 8 mars.


Varje år anordnar UN Women nationell kommitté Sverige och Åttondemarsnätverket ett heldagsevenemang på Internationella kvinnodagen. Åttondemarsnätverket består av 93 organisationer, däribland Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime, Lottakåren, Kristdemokratiska kvinnoförbundet och Nordea. Överskottet av insamlade medel går i år till the Malala Fund.

I år ägde evenemanget rum på Fryshuset i Norra Hammarbyhamnen. UN Women nationell kommitté Sveriges ordförande Margareta Winberg invigde heldagsevenemanget tillsammans med jämställdhetsminister Maria Arnholm. Även Moderaterna fanns representerade i form av föredragshållerskan Anna Maria Corazza Bildt.

Utöver föredrag och filmvisningar anordnades feministisk tipspromenad, fotoutställningar, hennamålning och vykortsverkstad. Närvarande erbjöds möjlighet att skriva ”dags för handling” och ”jämställdhet för mig är” på en väggbonad.

Under kvällen uppträdde bland andra artisterna Crossfire och Femtastic Crew.


På kvällen höll Bang storslagen fest på Debaser och sedvanlig fotokavalkad av festdeltagare finns att se för dem som följer tidningen på Facebook.

Brandtalen från den stora festen Det feministiska manifestet – en kärleksfest från fredagskvällen kan läsas här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV