Startsida - Nyheter

Rekordmanifestation i Istanbul

Festyran hörs flera tvärgator bort från samlingsplatsen på paradgatan Istiklal Cadesi i centrala Istanbul när jag närmar mig kvällens samling, organiserad av paraplyorganisationen Ilerici Kadinlar Dernegi (IKD, Progressiva Kvinnorörelsen).

– Det är nog den största demonstrationen på tio år. Jag tror att det här är en effekt av Gezi-park protesterna. Kvinnor är inte längre rädda för att gå ut och visa sitt missnöje, säger Hazal Öztaman Öztaman från organisationen IKD.

Trots råkyla och regn har lördagens firande av internationella kvinnodagen lockat ett rekordstort deltagande, starkt präglat av förra sommarens Gezi-park protester med ramsor som ”Erdogan, fly, kvinnorna kommer!” och ”kvinnor, liv, frihet!”. Till skillnad från en demonstration anordnad av en annan grupp dagen därpå, är både män och kvinnor välkomna, men jag blir ändå vänligen ombedd att lämna tåget innan avmarsch mot Taksimtorget.

Kvinnorörelsen handlar mycket om att skapa sfärer där kvinnor kan samverka utanför den manliga normen som annars dominerar i det turkiska samhället.

– Det handlar om att synliggöra kvinnor som subjekt, utanför den traditionella rollen som mödrar, säger Hazal Öztaman.

Det högljudda tåget som fyller Istiklal till bredden står också i skarp kontrast till den pågående kampanjen inför de stundande lokalvalen, med projicerade slipsar som pryder Istanbuls gator. Under Gezi-park protesterna var kvinnor tongivande organisatörer.Sedan sommaren har dock rörelsen delvis tappat sin vitalitet. Men det var ändå en vinst för kvinnorörelsen, som kunde bryta ny mark och bli synlig för en bredare massa.



Halvvägs mot det symboliskt viktiga Taksimtorget stoppas processionen av en mindre grupp män, förmodligen ultranationalister, med turkiska flaggor och bilder av landsfadern Kemal Atatürk. Jag hinner inte förhöra mig om deras agenda innan motdemonstrationen skingras och tåget fortsätter med förnyad kraft. Två tvärgator innan Taksimtorget är det dock stopp igen. Ett hundratal demonstranter från en socialistisk organisation som också demonstrerar med anledning av kvinnodagen, men som inte är anslutna till huvudtåget, har hunnit före och skanderar slagord mot kravallpolis som bildar en sköldmur för att spärra av gatan. En representant från IKD manar till lugn och de flesta återvänder till samlingsplatsen, ett mindre antal blir kvar och lila fanor blandas upp i tumult med kravallpolisens sköldar och vita hjälmar. Att tåget ändå kom så långt är dock en seger enligt Hazal.

– Sedan första maj 2013 fram till igår har polisen stoppat nästan varenda demonstration på Istiklal och Taksim, men nu går kvinnor från Galatasaray till Franska konsulatet obehindrade. Polisen var tvungna att ge vika inför kvinnornas beslutsamhet och uthållighet. I dag är inte bara en vinst för kvinnor utan för alla som går ut på gatorna för att strida för sina rättigheter.



En annan demonstration

Under söndagen den 9 mars fortsätter uppmärksammandet av kvinnors sociala situation på den asiatiska sidan av Istanbul. Kvinnor ur alla läger samlas vid färjeläget i Kadiköy. Det råder feststämning och spontandans bryter ut till tonerna av musik från scenen. Kvinnorna protesterar mot AKP, ojämställdhet, mäns våld mot kvinnor men framförallt är dagens paroll färgad av den pågående fredsprocessen med PKK. På scenen avlöser talarna varandra under jubel och krav höjs på regeringen att fullfölja sina åtaganden i fredsprocessen. Frågan har uppmärksammats också under den gångna veckan i och med konferensen Kvinnor för fred.

– Kurdiska kvinnor lider av ett dubbelt förtryck. Dels för att de är kurder, dels för att de är kvinnor. Vi vill inkludera fler kvinnor i fredsprocessen, för att den inte bara ska handla om att lägga ner vapen.

Det säger Ceren, aktiv inom fredsrörelsen och som arbetar med organisationen Bükak (Bogacity University Women Research Club). Ceren är med och anordnar en temporär bokhandel med feministisk litteratur i en lokal på Boğaziçi universitetscampus. Enligt henne var kvinnorna så tongivande under Gezi-protesterna eftersom de redan hade erfarenhet från att demonstrera för sina rättigheter.


Kvinnor visar vägen

Under årets kvinnodag bevisar återigen kvinnorörelsen att det går att samla krafter för att synliggöra problemen i det turkiska samhället. Denna gång med förnyad styrka och vitalitet från sommarens protester, och med en organisationskraft som enligt Hazal Öztaman från IKD, kan visa vägen för det turkiska samhället.

- Den uppslutning vi ser här säger mig att det finns hopp för framtiden. I dag har kvinnor visat att vi kan bryta de negativa cirklar som omgärdar oss. Jag känner lycka i dag, jag känner hopp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV