Startsida - Nyheter

”Lördagens nazistattack är ingen isolerad händelse”

Mangla har i flera år deltagit som en av arrangörerna bakom Ta natten tillbaka-demonstrationerna i Malmö. Ta natten tillbaka är en demonstration arrangerad av och för kvinnor och transpersoner på den internationella kvinnodagen 8 mars. Det är en gatufest för att uppmärksamma den otrygghet som vi tvingas leva med i det offentliga rummet. Det är en fest som låter oss att vara fria i ett rum som annars inte är vårt, ett gaturum som präglas av hot och våld. Tillsammans tar vi plats på gatorna för att med dans och tal uppmärksamma vår feministiska kamp. En livsnödvändig feministisk kamp.

Även förra året var Mangla en av arrangörsgrupperna bakom Ta natten tillbaka. Efter demonstrationen gick många deltagare vidare till festen på Moriskan. När festen var slut och folk var på väg hem attackerades en grupp transpersoner av förbipasserande män. Den gången lyckades andra feminister försvara sina kamrater och jaga iväg männen.

Efter årets kvinno- och transseparatistiska demonstration fortsatte folkfesten på torget för att sedan vandra vidare på gatorna ner mot Moriskan. Här valde också flera av våra manliga kamrater att göra oss sällskap. Folk var glada och peppade efter en lyckad demonstration där gatorna för en gångs skull tillhörde oss. Vi kunde känna en frihet i att röra oss i kvarter som upplevs som trygga, kvarter i vilka våra barn leker, kvarter där många av oss bor. Stämningen förbyttes snabbt när fyra av våra feministiska kamrater blev knivhuggna av nazister på gatorna som är våra, i hjärtat av Möllan.

Lördagens nazistattack är ingen isolerad händelse. Vid varje Ta natten tillbaka-demonstration blir män så provocerade av våra krav och vår kamp, att de måste gå till verbal och fysisk attack. Vi tvingas inför varje demonstration ha vakter som skyddar deltagarna från män utifrån. Lördagens händelse var kulmen av denna våldsupptrappning som vi sett tecken på i flera år. Förra året var det förbipasserande män som attackerade oss, i år var det organiserade nazister beväpnade med kniv. Det är ingen slump att organiserade nazister befinner sig i närheten av den plats där vi startar och avslutar vårt arrangemang. Det här var en planerad attack.

Det är ingen slump att de attackerar oss feminister på 8 mars. Attacken går helt i linje med nazisternas ideologi i vilken transpersoner, flator, rasifierade personer och andra kaxiga brudar ska rensas bort.

Det här är en påminnelse om varför feminismen måste vara socialistisk. Så länge kapitalismen tillåts så splittring i arbetarklassen kommer fascismen att gro.

Det här är en påminnelse om varför feminismen måste vara antifascistisk. Så länge politiker och rättsstat blundar för den växande nazistiska rörelsen måste vi försvara oss själva.


Det gäller våra liv!

Nu är vår uppgift som feministiska antifascister att ta hand om varandra för att kunna fortsätta kämpa.

Det gäller våra liv!

Kämpa Showan!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV