Startsida - Nyheter

Dags att trimma den tolfte spelaren

Det var tungt för alla att förlora mot Island i dag, men för laget är det en träningsmatch, där man har testat en mängd olika saker för framtiden.

Det byttes ut spelare hej vilt. De mer etablerade spelarna: Lotta Schelin, Antonia Göransson, Sofia Jakobsson och Lisa Dahlqvist, satt på bänken i början av matchen för att ge plats åt nya talanger. Elin Rubensson, Hanna Folkesson, Olivia Schough och Emilia Appelqvist var några av de mindre rutinerade spelarna som fick spela sida vid sida med landslagsrävar.

Dessutom, har de kastat om i laguppställningen, och Caroline Seger har med beröm från förbundskapten Pia Sundhage, hittat en ny roll, strax bakom mittfältarlinjen.

Det är i den experimentverkstaden, som Island slår till. Jag hoppas verkligen att de har fått ut det de velat av experimentet, för det var ett gäng bistra spelare som kom ut ur omklädningsrummet efter match. De hade fått hamburgare och pommes frites, för att snabbt få energin tillbaka, men det tar nog längre tid än så att komma över en förlust mot ett lag man vet att man egentligen kan slå.

Förlusten väger nog ändå tyngst för de spelare som fått chansen att testa, men sedan inte lyckades prestera en vinst. Lotta Schelin, vet vad hon kan, och vad hon har kapacitet för, och lär ha borstat av sig förlusten, men hur går tankarna hos de som spelar en av sina första landskamper för A-landslaget?

Jag hörde ett inslag om tävlingssegling på Vetenskapsradion i P1 om att ingen som tävlar i elitsegling egentligen VET, vad som skapar fart. Är det tack vare en justering i seglet, eller för att vinden bytte riktning? Var det strömmar som ändrades, eller var det lutningen på båten som gjorde det? Chalmers försöker forska fram exakta orsakssamband, genom att testa i en pool, där de kan styra vind, ström och lutning.

Hoppas Pia Sundhage vet vad det var hon fick för resultat efter dagens och veckans testande. En sak verkar i alla fall säker: Vänder du mycket upp och ner på en och samma gång, kan det vara så att ett lag du normalt vinner över, passar på att slå till. Hårt.

Sverige får ändå vara nöjda med sin vecka i Algarve. De har testat nya spelare och spelsätt, utan att egentligen sätta något på spel. Det är trots allt bara träningsmatcher. De viktiga VM-kvalmatcherna väntar fortfarande mot bra lag som Skottland och Polen. Sverige vet att de kan vinna mot Island sedan tidigare, det de nog tar med sig från veckan är att det går att knäcka USA. 1-0 mot USA betyder att det är möjligt att vinna mot ett världsledande lag. Att nästan klå Japan som vann VM i Tyskland i 2011, bådar också gott inför VM i Kanada nästa år. Det är inte ljusår mellan Japan, och Sverige.

Jag frågade presschefen om Fotbollsförbundet har någon mediastrategi inför fotbolls-VM 2015. Svaret löd att de inte vet om dom kommer till VM eller ej. Efter att ha vunnit mot två riktigt bra lag, Danmark och USA, och ändå GJORT mål i alla matcher, även i förlusterna, så är det nog dags att börja planera den där mediastrategin.

När landslaget nu förlorade sin finalplats i Algarve Cup i måndags, så åkte flera stora nyhetsredaktioner hem. Matcherna de spelade sändes dessutom i betaltv-kanal och den sista sändes inte alls. Inför VM har laget mer att jobba på än spelsätt och att skapa nya stjärnor. Fotbollen måste växa medialt och publikt, och det ska inte behöva hänga på en finalplats. Även träningsmatcher förtjänar uppmärksamhet. Det är inte bara svenska landslaget som behöver värma upp och trimmas inför VM 2015, det behöver även vi som följer dem. Dags att börja satsa på den tolfte spelaren!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV