Startsida - Nyheter

Rikspolisstyrelsen ska utveckla arbetet mot hatbrott

Som ett led i arbetet med att bekämpa diskriminering, rasism, homofobi och liknande former av intolerans i samhället – så presenterade regeringen Rikspolisstyrelsens uppdrag att utveckla polisens arbete mot hatbrott, i ett pressmeddelande under onsdagen.

Uppdraget syftar till att stärka kunskapen inom polisen om hatbrott och utveckla förmågan att upptäcka och utreda dessa brott, bland annat genom att ta tillvara och sprida exempel på framgångsrikt polisarbete mot hatbrott.

För att öka benägenheten att anmäla hatbrott är det viktigt att stärka förtroendet för polisen. I uppdraget till Rikspolisstyrelsen ingår därför att stärka polisens samverkan med företrädare för intresseorganisationer och grupper som är särskilt utsatta för hatbrott.

- Hatbrott är resultatet av bristande respekt för människors lika värde. Det är därför viktigt att polisens förmåga att identifiera och utreda dessa brott utvecklas, säger justitieminister Beatrice Ask i en presskommentar.

- Judar, muslimer, romer, afrosvenskar och hbt-personer vittnar alla om attacker och hat. Alla individer i vårt land måste känna att samhället regerar mot hatet och polisen har en avgörande roll i arbetet för att bekämpa hatbrotten, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Uppdraget ska redovisas senast den 27 februari 2015.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV