Startsida - Nyheter

Amanda Mogensen, Fi: ”I år kommer vi in”

I helgen presenterades en opinionsundersökning från SvD/Sifo i vilken Feministiskt initiativ tillmättes 1,4 procent – stämmer det att det var första gången Fi fick ett ”mätbart” resultat i en opinionsundersökning?

– Jag tror att det är första gången den här valrörelsen. Det är förmodligen ett resultat av att mediebevakningen av oss har ökat. Den spelar en avgörande roll för opinionssiffrorna.


1,4 procent - hur tolkar ni den siffran?

– Vi är inte förvånade, snarare över att den inte är högre. Vi möter ett enormt gensvar nu. Medlemmarna strömmar in och intresset för vår politik och våra kandidater är stort. Vi har fått omorganisera oss för att tillgodose efterfrågan på våra kandidaters Homepartys. I EU-valet bestämmer sig väljare sent. I förra EU-valet ökade vi stort sista veckan och fick 2,2 procent av rösterna. I år får vi över 4 procent och kommer in.


Kommer Fi att få vara ett ”eget alternativ” i opinionsmätningarna nu?

– Jag har pratat med några opinionsmätningsföretag. De har olika riktlinjer, många ligger på 2-3 procent. Att Feministiskt initiativ inte nämns som parti utan endast som öppet svarsalternativ under "annat parti" spelar roll för hur folk svarar. På det sättet styr också opinionsundersökningarna opinionen.


Och hur ser det ut med medlemstillströmningen – har det fortsatt att öka?

– 7040 betalande medlemmar just nu och omkring 2600 medlemsansökningar via webben som får faktura utskickad. Bollen är i rullning. När vi tar plats i EU-parlamentet kommer vi vara över 10 000!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV