Startsida - Nyheter

Barnmorskeskolan i Samangan

I Afghanistan är mödradödligheten bland de högsta i världen. Bristen på utbildade barnmorskor, vitt utspridda byar och små samhällen utan tillgång till vård, dåliga vägar och brist på transport är bland de främsta orsakerna som bidrar till att många gravida dör i barnsäng. Därför satsar hjälporganisationer på att utbilda fler barnmorskor i landet.

Svenska Afghanistankommittén är en av de organisationerna som, med ekonomiskt stöd från Sida, driver några barnmorskeskolor i olika delar av landet. Utbildarna åker till små byar och informerar om programmet. Önskemålet är att deltagare ska ha minst nioårig grundskoleutbildning, men det är svårt att hitta kvinnor i små byar som har så lång utbildning. De som söker sig till kursen ska minst kunna läsa och skriva för att klara hela programmet.



På SAK:s barnmorskeskola i Samangan provinsen, studerar kvinnorna i två år. Många deltagare är gifta och har barn. De får ta emot besök av sina föräldrar eller män på dagtid. Men besökare får inte övernatta på studentboendet. Det anses viktigt för skolans rykte och fortsatta verksamhet att ingen man kommer in i skolan. Många av kvinnorna bor där med sina barn och det finns ett daghem som tar hand om barnen medan kvinnorna studerar. Deltagarna bor och studerar gratis och får även fickpengar från Sida.



På studentboendet finns det rum med flera sängar för singlar, mellan sex till åtta kvinnor delar på ett stort rum. Mammor med barn får dela rum med andra mammor. Kvinnor som ammar kan gå till daghemmet och amma sina barn under rasterna. Både studerande och barn får mat i skolan, barnen får fem måltider per dag och studenter får tre måltider.



Daghemmet har öppet 8-16, och på eftermiddagar då mammor behöver läsa läxor, kan de hjälpa varandra att ta hand om barnen.



Masoomeh är 29 år ogift och kommer från en liten by med sex timmars bilresa till skolan. Det finns en liten klinik i närheten av hennes by och hon kommer efter utbildningen att jobba där som barnmorska. Hon berättar att det tar minst en timme med bil till närmaste sjukhus från hennes by. Masoomehs föräldrar uppmuntrade henne att utbilda sig och arbeta som barnmorska. Hon säger att det finns en klinik där hon bor, men inga barnmorskor. Så kvinnorna i byn är glada att hon utbildar sig. Hon fick veta om programmet genom flygbladet som personalen delade ut i byn.

Tahereh är 28 år och är mor till fem barn. Tre av barnen bor med henne på skolan och de andra två bor hemma med pappan i byn. Tahereh är väldigt glad att kunna både ta hand om sina barn och samtidigt utbilda sig på barnmorskeskolan. Hon känner att den erbjuder en trygg miljö för barnen vilket hon uppskattar. Hon hade gått elva år i skola och fick veta om barnmorskeprogrammet via flygblad som delades i byn. Tahereh delar rum med en annan kvinna som har ett barn, så det bor två mödrar och fyra barn i samma rum. Hennes man är lärare i byn och stödjer hennes val att utbilda sig och att ha ett yrke.



Sohaya Sharif är en av lärarna på skolan. Hon har jobbat som barnmorska under många år och anser att det hon gör är väldigt viktigt, eftersom det behövs fler barnmorskor i landet för att minska mödra- och barnadödligheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV