– Bara genom att finnas till och ta plats under en och samma vecka utmanar vi normer. För mig har det varit oerhört viktigt. Det har handlat om, och handlar fortfarande om, att på allvar känna att det går att förändra världen. Det säger Stockholm Prides nya ordförande Sandra Ehne.
Vad är din relation till Stockholm Pride?
– Stockholm Pride har alltid funnits som en del av mina somrar, staden lever verkligen upp under den där veckan! Jag gick i paraden första gången som tonåring, som julvakt åt min kompis coola storasysters flak. Men jag har firat Pride ordentligt sedan 2008, när jag flyttade hem till Stockholm igen efter ett par år i Lund, de senaste åren som RFSU:are och volontär och förra året som styrelseledamot.
– Stockholm Pride är så oerhört viktigt. Vi är en stor festival med besökare från hela landet, vi är många som umgås och festar, diskuterar och förändrar. Styrkan och glädjen i det är enorm! Bara genom att finnas till och ta plats under en och samma vecka utmanar vi normer. För mig har det varit oerhört viktigt. Det har handlat om, och handlar fortfarande om, att på allvar känna att det går att förändra världen. En värld utan heteronormen och könsnormer är möjlig, och den finns under en vecka i augusti.
Du är feminist – hur kommer det att märkas på årets upplaga av Pride?
– Jag kommer lyfta frågor som rör makt, normer och bredd i allt vi gör. Både praktiskt i arbetet med årets festival, men också i hur vi pratar om festivalen och sätter mål för hur den bör utvecklas på längre sikt.
– Vi ska på allvar vara en festival för alla hbtq-personer! Vi ska våga utmana normer både utanför och inom festivalen. Vi kan ju inte säga att vi finns till för att bryta normer och sedan ställa upp en massa egna om hur vi förväntas vara och vad vi förväntas gilla sett till om vi är bögar, flator, bi, trans eller queer, unga eller gamla. Vi ska göra en festival som så många som möjligt både gillar och tycker är viktig.
Våra läsare korade förra årets Flatgala till höjdpunkten på förra årets Pride – blir det mer av den varan i år?
– Jag håller helt med om att det var 2013 års höjdpunkt! Men den är också problematisk, en form av kvotering som vi kan välja att utveckla vidare eller jobba oss förbi. Vi kan absolut säga att vi behöver uttala en målgrupp på det sättet, för att möta gamla idéer om vem som är målgrupp när och var under Pride-veckan. Och göra en ännu större och starkare variant av förra årets flatgala! Men vi kan också försöka göra hela parkens program tilltalande för så många som möjligt, under hela veckan.
– Jag vill härmed utmana alla att vara med och utveckla programmet i parken! Ta plats och tyck till, nu med en gång, genom att komma in med namn på personer som just du vill se på scen i Pride Park i sommar. Skicka gärna med tankar på teman och inramningar, knyt an till årets tema Vardag eller tänk helt annorlunda. Och fram för allt: Det finns fortfarande möjlighet att jobba med scenprogrammet och parkprogrammet tillsammans med festivalledningen, se det som en feministisk handling att tacka ja och var med och utveckla Stockholm Pride till en festivalvecka som vi alla gillar. Det gjorde jag.