Startsida - Nyheter

Genusteorin möter motstånd bland feminister i Frankrike

Föds vi till män resp. kvinnor eller blir vi det? I Frankrike är diskussionen mellan särarts- och likhetsfeminister intensiv även om den nuvarande regeringen baserar sin jämställdhetspolitik på likhetslinjen. Förra veckan hade den ansedda veckotidingen Le Nouvel Observateur ett temanummer om ”könskriget” med artiklar, statistik och en intervju med ministern för kvinnors rättigheter Najat Vallaud-Belkacem.

Forskning som visar att det inte finns några avgörande skillnader mellan kvinnors och mäns hjärnor lyftes fram. De som inte håller med säger att detta kommer att motbevisas av ny forskning i framtiden.

Men kvinnornas ställning i samhället har förändrats de senaste femtio åren. Kvinnor utgör i dag nästan hälften av dem som förvärvsarbetar i Frankrike. Fler än hälften av dem som bedriver eftergymnasiala studier är kvinnor och allt fler kvinnor når höga positioner inom samhälle och näringsliv.

Minister Najat Vallaud-Belkacem menar att skolan spelar en nyckelroll när det gäller att bekämpa könsfördomar. Att skolan måste stötta föräldrar att ifrågasätta stererotypa föreställningar med utgångspunkt från alla människors lika rättigheter och värde.

”Biologiska skillnader får aldrig legitimera social ojämlikhet”, säger hon.

”Målet är inte att alla ska bli likadana utan att vi ska ha samma möjligheter att uppnå vår mänskliga potential. Vi ska kunna göra individuella val, inte styras av könsstereotypa förväntningar!”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV