Startsida - Nyheter

#euvalet: Motvind för konservativa gruppen

En ny prognos som Europaparlamentet sammanställt inför EU-valet i maj visar att den socialdemokratiska gruppen S&D tillsammans med vänstergruppen GUE går starkt framåt tillsammans med en rad partier som ännu ej blivit tilldelade en grupp. Detta medan den idag största gruppen, kristdemokratiska EPP, tappar kraftigt. EPP har i dag 274 platser, men skulle enligt prognosen bara få 211 platser, om det var val i dag.

Alla de partier som inte har blivit tilldelade någon grupp än har samlats kategorin ”övriga” och sedan fördelats jämnt på höger- och vänstersidan av kammaren. Det är också denna kategori som gjort den tydligaste ökningen de senaste månaderna – en ökning på nästan 15 platser på två månader. Prognosen är baserad på opinionsundersökningar gjorda i de olika medlemsländerna. Opinionsundersökningarna utgår dock oftast från riksdagsvalet i respektive land.

Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets informationskontor i Sverige, betonar att undersökningen är just en prognos.

– Det finns två svårigheter med en sådan här prognos. Dels är det svårt att veta vilken politisk grupp vissa partier kommer att tillhöra, dels går det inte att veta i hur stor utsträckning folk röstar likadant EU-valet som de gör i riksdagsvalet, säger Bonekamp.

Ändå finns det vissa tydliga trender i de senaste månadernas prognoser som stämmer väl in på statsvetaren och EU-valforskaren Simon Hix teorier om valutgången, som Feministiskt perspektiv tidigare skrivit om. Han förutspår bland annat att cirka en fjärdedel av mandatplatserna kommer att gå till EU- skeptiker och att S&D kommer att bli det största partiet. Hix menar även att cirka 200 parlamentsledamöter kommer att vara emot ett slags mainstream- agenda för ökad integration i Europa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV