Startsida - Nyheter

Nytt nätverk för feministiska sjuksköterskor

Varför startar ni Fens?

– Vi ville vända vår frustration över en hopplös situation till något positivt och konstruktivt. När det är tungt på arbetet och det känns som att man står i kvicksand och trampar är det lätt att känna sig ensam och arg. Men vi är inte ensamma, vi är många! Det är hög tid för oss att kräva förändringar som är långsiktiga, som det ser ut idag i sjukvården riskeras dagligen patientsäkerheten, och inte minst att sjuksköterskorna sliter sönder sig.


Hur har responsen varit hittills?

– Mycket positiv, helt fantastisk faktiskt. Det känns som att det länge behövts en feministisk organisation för sjuksköterskor. Vi har fått många följare på sociala medier och många som är intresserade av att höra vad vi har att säga.


Många av era krav liknar Vårdförbundets. Hur förhåller ni er till den fackliga kampen?

– Vårdförbundet för inte en kamp för tillfället. De säger sig vara medvetna om den tuffa situationen för dagens sjuksköterskor, men de förblir passiva.

– Sjuksköterskors strejkrätt ser inte ut som i andra branscher, därför är det desto viktigare att man för en aktiv kamp och tydligt tar plats i de debatter som förs. Vårdförbundet har blivit bekväma på sina poster, de vågar inte riskera något trots att sjuksköterskorna idag har allt att vinna.

– Därför behövs ett nätverk med ett tydligt politiskt ställningstagande som vågar ta bladet från munnen!


Vad hoppas ni kunna uppnå – fram till valet, men också på längre sikt?

– Vi vill ha tydliga besked från beslutsfattare om hur de ska lösa den akuta sjuksköterskebristen på kort och på lång sikt. Exempelvis är sommarsemestern nu hotad på SU i Göteborg eftersom det inte finns några vikarier att få in. Hur ska politikerna lösa detta? Vi vill också få klarhet i var respektive parti står i frågan om välfärden och sjuksköterskans arbete. Det är enkelt att skriva vackra partiprogram, men hur skall man skrida till handling?

– Vi kräver mer resurser till offentlig sjukvård. För tillfället används kortsiktiga och dyra lösningar för att släcka eldar och problemen skjuts framåt. Vi vill ha en lagstadgad kvalitetssäkring för sjukvården där det inte längre är tillåtet att lösa problem genom att låta sjuksköterskor arbeta dubbelpass eller överbeläggas med patienter. Sjuksköterskan har ett ansvar gentemot patienten att ge säker och god omvårdnad men i dag ser vår arbetssituation ut på ett sätt som försvårar, eller rent av omöjliggör, detta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV