Startsida - Nyheter

Tvåkönsnormen för snäv enligt Australiens högsta domstol

Australiens högsta domstol har i ett historiskt domslut slagit fast att alla människor inte kan kategoriseras som man eller kvinna. Därför måste ett ospecificerat alternativ erkännas av lagen och i grundläggande juridiska dokument, rapporterar The Sunday Herald Times.

– Det är en väldigt spännande seger. Jag är överlycklig att det har hänt och hände så obestridligt. Det tog lång tid från början till slut, men det är ett bra resultat, och det gäller hela Australien, inte bara New South Wales, sade Norrie på en presskonferens.

– Kanske kommer människor nu att förstå att det finns fler alternativ än det binära, och att även om en människa är specifikt man eller kvinna, kanske deras vänner inte är det – och förhoppningsvis kunde människor acceptera det lite mer.

Den långa juridiska processen bakom erkännandet inleddes 2010. Då blev Norrie, som avsagt sig sitt efternamn och endast använder förnamnet, den första personen i New South Wales att folkbokföras utan att behöva definiera sig som vare sig man eller kvinna.

Några månader senare, efter att medier hade skrivit om Norrie, fick hen veta att ett misstag begåtts och registreringen ogiltigförklarades.

– Det var helt oproblematiskt under en månad – världen kollapsade inte, himlen ramlade inte ner, mänskligt liv fortsatte, konstaterade Norrie då.

Sedan tidigare har det i Australien varit möjligt att inte könsbestämma nyfödda barn, samma möjlighet som infördes förra året i Tyskland, som därmed blev första land i Europa att erkänna ett tredje kön på födelsebevisen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV