Startsida - Nyheter

”Vi måste ändra attityder inom idrotten”

– Vår ambition är att långsiktigt och intensivt kunna jobba med många föreningar och skapa en tryggare och bättre miljö för de unga inom idrotten, säger Anders Andréasson, utbildare på Friends till Feministiskt Perspektiv.

Friends är just nu i full gång med ett projekt som heter Trygg Idrott. Det är ett treårigt projekt med syfte att förändra attityder inom sporten och organisationen har använt sig av SISU-utbildarna som har rekommenderat Friends föreningar som de vet prioriterar värdegrundsfrågor. Utifrån SISU-idrottarnas rekommendationer har Friends fångat in tjugo fotbollsföreningar och tjugo ridsportföreningar. Anledningen att valet landade på just fotbollsföreningar och ridsportföreningar är att fotboll är den största lagidrotten medan ridsport är den största individuella idrotten. Trygg idrott utgår först och främst ifrån en kartläggning som görs I början på varje utbildningsår.

– Vi är på väg in i tredje året med projektet och det går framåt för de idrottsklubbar som jobbar aktivt för att förebygga kränkningar, om man gör en jämförelse med föregående år, säger Anders Andreasson.


Att kartlägga problemet

Kartläggningen görs i form av en enkät där både barn och vuxna inom föreningen får svara på frågor om hur de upplever klimatet med hänsyn till mobbning, kränkningar och så vidare. De aktiva får även svara på hur mobbningen ser ut och i vilka sammanhang kränkningarna förekommer. Utifrån det kan man mer konkret se på vilka platser och under vilka förutsättningar som mobbningen sker.

- Det positiva med kartläggningen är att vi ser konkret på vilka områden eller i vilka situationer som barnen mår sämre. Om barnen upplever att det är jobbigt i till exempel omklädningsrummet så blir det lättare att göra en insats just utifrån det. Det blir på så vis mer 'hands on', säger Anders Andréasson.

Projektet riktar sig lika mycket till de vuxna som till unga. Utbildningen riktar sig till tränare med syftet att de ska känna sig stärkta och ha lättare för att prata om och lyfta problemen.
 Grundbulten ligger i att förändra de förhärskande normerna inom idrotten och på så sätt förebygga kränkningar.

- Våra utbildningar har ambitionen att ifrågasätta rådande normer. Det är nyttigt att prata om sådant man inte tänker på och vilka normer som upprätthålls. Med tanke på huliganvåldet som diskuterats i veckan i samband med mordet på en fotbollssupporter så ser vi vilken maskulinitetsnorm som råder inom fotbollen. Den normen är oerhört skadlig och attityder måste förändras.


Anders Andreasson vill jämföra idrotten med skolan där man tidigare såg på mobbning med större tolerans jämfört med idag.

– Jag tror idrotten är på väg att göra samma lyft som skolan gjort när det kommer till mobbning. I skolan är det inte accepterat att kränka varandra, i dag finns en lagstiftning som skolan måste förhålla sig till. Jag tror att idrotten kommer gå i samma spår med utvecklande av likabehandlingsplaner och så vidare.


Backatorp IF öppnar upp för samtal

Backatorp IF är en förening som ser ett värde i att prioritera att jobba aktivt med värdegrundsfrågor och är inne på tredje året med Friends-projektet Trygg idrott. Annika Bruun sitter i föreningens styrelse.

– Det är väldigt häftigt att se vad som händer efter kartläggningen. Alla blir mer medvetna om hur man beter sig mot varandra och det öppnar upp för samtal mellan barn och tränare.

Backatorp IF har i och med projektet både diskuterat med de aktiva barnen och haft utbildning för föreningens tränare. Annika Bruun tror att en av anledningarna till att idrotten ofta innehåller moment av mobbning handlar om okunskap.

– Ofta är det föräldrar som tränar barn inom idrotten, och jämfört med skolan har de de sällan någon pedagogisk utbildning kring hur man hanterar sådana här frågor. Därför blir det svårt att ta hand om problemen när det uppstår. Jag tror därför att det varit extremt värdefullt för tränarna att ha fått utbildning genom projektet. Vi har även arbetat med RFSL om hbtq-frågor.


Nolltolerans och tydlighet

Annika Bruun har uppfattningen att det inom föreningen blivit tydligare kring vad som accepteras och inte.

– Jag upplever att ledarna idag har lättare för att ta tag i problem som uppstår eftersom vi har nolltolerans mot mobbning och nu har vi även styrdokument som vi går efter. Exempelvis har vi en policy att föräldrar inte får stå och skrika på träning eller match. Vi tycker helt enkelt att det är viktigt att uppföra sig och barnen ska må bra av att komma hit.

Backatorp IF har startat en föräldragrupp och en ungdomsgrupp som är till för att vara ett stöd för ledarna och barnen, och som de kan kontakta när som helst.Det ska alltid finnas någonstans att vända sig om man mår dåligt. Annika Bruun upplever att klimatet blivit trevligare på senare tid.

- Jag vill inte påstå att vi haft stora problem tidigare, men jag upplever en positiv förändring. Grupperingar uppstår ju alltid, men vi har lyckats minska dem under den här tiden och barnen verkar gladare och mer tillmötesgående mot varandra.

.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV