Prenumerera

Logga in

Få framsteg i praktiken enligt ny EU-rapport om romers situation

Omkring 12 miljoner romer lever i EU. Förra fredagen ordnade EU-kommissionen det tredje toppmötet om hur diskrimineringen av romer ska motverkas. Enligt en rapport som släpptes under mötet har vissa framsteg gjorts sedan nationella strategier för romsk inkludering antogs 2011.

Fler romska barn går i förskola, enligt rapporten, och det finns nu program som ska öka romers tillgång till hälsovård, jobb och boende. Ändå behandlas många fortfarande som andra klassens medborgare och stigmatiseringen förblir djupt rotad.

Den oberoende nättidningen EU observer rapporterar från mötet, bland annat om Zoni Weisz, som inte vill se EU och medlemsländernas regeringar producera fler högar med papper för att få bukt med fördomar mot minorieter. Weisz är 77 år och förlorade hela sin familj i Auschwitz för att de var romer.

EU:s människorättskommissionär Viviane Reding konstaterade att det är skillnad mellan retorik och praktik, men noterade samtidigt att intresset för frågan ökat sedan det första toppmötet hölls i Spanien 2010, som hade få deltagare och endast två ministrar närvarande.

Rumäniens president Traian Basescu, som deltog i fredags, varnar nu för den anti-ziganistiska retoriken som han menar breder ut sig på Europanivå. Samtidigt dömdes Basescu själv till böter 2010 för att ha beskrivit romer som ”lata tjuvar”. Vid fredagens möte lyfte han istället fram att många romer är läkare, advokater och affärsmän men hemlighåller sin identitet på grund av stigmatiseringen.

Enligt organisationer som bevakar romers rättigheter har det ökade engagemanget mot diskrimineringen av romer inte omsatts i praktik, utan är fortfarande bara löften.

Viviane Reding, som 2010 tog strid mot dåvarande franska presidenten Nicolas Sarkozys deporteringar av romer, noterade att deportationer grundad på etnisk tillhörighet har stoppats. Däremot fortsätter tvångsfördrivningarna, och inte bara i Frankrike.

”Finns det illegala bosättningar är de olagliga och det är möjligt att under statens ansvar att nedmontera dem men det är också den statens ansvar att se till att de människorna tas omhand” sade Reding, enligt EU observer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV