Startsida - Nyheter

Moa Svan vill byta ut gubbarna i Svenska spel

Jag läser nyheten om att Svenska Spel och Fotbollsförbundet ingått ett nytt sponsoravtal och jag häpnas. Jag måste läsa om och om igen. 92 miljoner till herrarna, och 15 miljoner till damerna.

Det är inte dubbelt så mycket pengar till killarna, eller tredubbelt, det är sex gånger så mycket pengar som går till herrarna i jämförelse med de som går till damerna. Nyheten illustreras av en bild där fyra män i sina bästa år står och ler. De har just garanterat sex år till av gubbvälde inom fotbollen. Grattis killar!

Så vad ska de göra med alla sina pengar? Jo, de ska både ge pengar till de som lyckas, men också satsa på de som skulle kunna lyckas. En del bonus, en del investering. För så mycket räcker nog 92 miljoner per år till. Och om det räcker med 15 miljoner per år för damerna att driva både Allsvenskan och Elitettan, så har ju killarna en extra slant på 77 miljoner att festa loss på.

Det är intressant hur pengar används för att skapa framgång.

Svenska Spel och Fotbollsförbundet ska satsa pengar på talangutveckling, och bonus för de lag som når framgångar i Europa. De vill ha bättre lag på herrsidan, och använder pengar som motivation.

Så varför kan inte damlagen också motiveras med pengar?

Det finns många som inte vill se kvinnor spela fotboll. Som vill se kvinnors idrottande som något som är på skoj, och lite sämre. För dem ska vi bevisa att vi är bättre. Men när vi är bättre, vad händer då?

Just nu finns ett bra exempel på ett allsvenskt lag som lyckats med att bli riktigt bra. De heter Tyresö FF och har stjärnor som Marta Vieira da Silva och Caroline Seger.

De är just nu det enda svenska lag som tagit sig till semifinal i Champions League. Det är en våt dröm för många lag. Herrlagen kan inte ens nosa på den typ av framgång.

Så vad händer då med ett lag som spelar på elitnivå, och lyckas locka de bästa spelarna i världen att lira på en gräsplan i en förort till Stockholm? Jo, de får ekonomiska problem. De har med 1,5 miljoner kronor i skulder inte kunnat betala ut sina spelares löner och begärt rekonstruktion. De har till och med juni på sig att betala tillbaka staten som gått in och betalat spelar-lönerna.

Vad kommer att hända med de lag på herrsidan nu som lyckas göra framsteg i internationellt? Det vet den som läste Svenska Fotbollsförbundets egna pressrelease

”... en bonus till de lag som kvalificerar sig för Europaspel via placering i Allsvenskan men också en fortsatt satsning på talangprojektet.”

De ska få en bonus.

Tyresö FF har fått ekonomiska problem.

För mig är det förunderligt. Therese Sjögran som spelar för Rosengård FC, sa till Sydsvenskans Anja Gatu att damallsvenskan behöver lag som Tyresö FF. ”Det är dom matcherna som är hajpade och det är dom matcherna man vill spela”.

Hajpade matcher, högpresterande lag och flera internationella storstjärnor på plan. Om inte det intresserar sponsorer och kommuner till att satsa mer pengar på kvinnors elitidrottande? Vad ska då göra det?

Jag har ett förslag. Se till att det inte är fyra gubbar som är på plats, när framtiden för svensk fotboll bestäms. Kolla bilden på kvartetten som fixat nya avtalet. Det är som att skilja på Björn o Benny. Det är dom här snubbarna som har bestämt att nu när tjejerna får påökt, då får killarna det med.

Det är klart att fyra snubbar tycker att andra snubbar som spelar fotboll ska få mest pengar. Så mitt förslag är att byta ut dem. Svenska Spel är ett statligt bolag. Det borde inte vara omöjligt.

I dag har vi all anledning att fira, sa Fotbollsförbundets nyligen omvalda ordförande Karl-Erik Nilsson.

Ja, du Karl-Erik. Fira på.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV