Startsida - Nyheter

Stor artistuppställning bakom Feministiskt initiativs valskiva

65 artister kommer att medverka på Feministiskt initiativs valskiva ”F!” som släpps den 23 april. Utgåvan blir ett trippel-album i digital form och en dubbel-CD och partiet är minst sagt nöjda med uppslutningen bland artisterna:

- Det är fantastiskt att så många artister vill vara med på skivan och i vårt gemensamma arbete för ett jämställt samhälle, fritt från alla former av diskriminering. Ett fritt kulturliv är förutsättningen för demokratin. Kulturen hjälper oss att odla vår empati och vår fantasi så att vi kan tänka självständigt och inte låter oss styras av fördomar och stereotyper, säger Gudrun Schyman talesperson och riksdagskandidat för Feministiskt initiativ.

Tidigare har Feministiskt initiativ gått ut med att även Marit Bergman, Nina Persson, Zhala, Robyn, The Knife, Gnucci, Jenny Wilson, Alina Devecerski, Jaqee och Christopher Sander är med på skivan. Artisterna har själva fått välja vilken låt de vill bidra med. Nästan hälften av låtarna på skivan nytt material.

Allt material släpps på Spotify, Itunes och liknande digitala tjänster och CD 1 och 2 släpps fysiskt på en dubbelskiva och kommer att kostar 150 kronor.

Jonas Göthner har varit projektledare för valskivan och säger att de ville lyfta in kulturen i politiken och hitta flera språk att tala om politik på:

– Det behövs fler sätt att engagera och driva politik. Partipolitiken är ofta väldigt fantasilös och det gör att många känner sig utestängda. Vi är övertygade om att fler kommer hitta en väg in och känna sig inkluderade i riksdagen när vi bryter med de traditionella sätten att prata politik.

De som arbetat med valskivan visste de om att det fanns ett stöd i musikvärlden och siktade på på ett tiotal artister.

– Men det som hände när vi började fråga hade vi inte kunnat drömma om. Vi har inte hunnit ha med alla artister som vill för att det bara ringer och ringer från nya artister. Det är tydligt att det är nu det händer, säger Göthner.

Den 26 april arrangerar Feministiskt initiativ en releasefest för skivan på Färgfabriken i Stockholm. Zhala, Silvana Imam och Tiffany Kronlöf är några av artisterna som ska spelar där. Biljetter säljs på Tickster. En releasefest planeras även i Malmö till i början av maj.

Sarah Dawn Finer är glad och stolt över att få ge en outgivna och aldrig tidigare spelad låt på Feministiskt initiativs valskiva:

- Jag åkte till London, och träffade en ung begåvad tjej, som jag satt mig ner vid ett piano och hade en co-write session med. Vi skrev "Rise with me" på en förmiddag i höstas och jag har väntat på det perfekta sammanhanget att få spela in den och ge ut den. Detta är det sammanhanget. Titeln och texten kändes mycket passade. Det är ett fint och viktigt sammanhang att få medverka i och dessutom inspirerande när vi är så många artister som gör det tillsammans.

För Tove Styrke var det självklart att ta chansen att vara en del av projektet:

- Därför att jag är trött på att stå och se på medan vi röstar in rasister och taktikröstar ut feminister ur politiken. Det är hög tid för en förändring, säger hon.

Skivan är formgiven av kommunikationsbyrån South i Malmö och kommer att kunna köpas i Feministiskt initiativs webbutik from 23 april.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV