Startsida - Nyheter

Den sista manliga hjälten?

Oliver Stone har specialiserat sig på storartade filmer med grandiosa effekter och episka toner. Hans filmer om Alexander, JFK och andra politiska eller kontroversiella historiska figurer har gjort honom populär både hos publiken och hos kritikerna.

Emir Kusturica ska försöka ge sig på Stones område och porträttera Uruguays president, José Pepe Mujica. Den helgonförklarade presidenten som har vägrat att bo i presidentpalatset och bor på en enkel gård utanför Montevideo åtnjuter stor prestige både inom landet och utomlands. Den folklige presidenten som kör en gammal Folka och som ofta klär sig i sandaler och som aldrig använder slips har levt ett händelserikt liv.


Dalande prestige

Han var bland de som grundade gerillagruppen Tupamaros, som ville erövra makten via den väpnade kampen och betalade för detta med tretton år i fängelse. Isolerad, nedbruten och förnedrad klarade han av att komma ut ur fängelset och förvandla gerillan till ett politiskt parti.

Nu är hans politiska parti regering i Uruguay och Mujica har blivit nominerad till Nobels fredspris. Hans politiska förändring och hans förvandling från hårdför gerillero till en man som ofta medlar mellan grupper och länder har gjort honom populär och älskad.

Kusturica vill kalla filmen ”Den siste hjälten” och frågan är om Mujica vill kalla sig hjälte. Han är en slug politiker som har omringat sig med gamla fängelsekamrater och misstror alla kritiska röster. Hans prestige har dalat på sistone och oppositionen ser med skadeglädje hur presidentens utlåtande om det ena eller det andra misstolkas och citeras.

Det pågår just nu en komplicerad maktkamp mellan Mujica och hans parti och andra grupper inom Breda fronten, koalitionen som haft regeringsmakten i Uruguay under sju år.


Falnad gloria

Det är inte alla som är glada åt Kusturicas planer på att göra en film i Uruguay. Kusturicas gloria falnade rejält när han försvarade Slobodan Milosevic och förnekade folkmordet i Srebrenica. Hans svulstiga nationalistiska diskurser om Kosovo som Serbiens vagga och hans djupa religiositet har gjort hans figur väldigt kontroversiell i hemlandet Serbien.

Trots att han själv är bosnier och kommer från en muslimsk familj och är född i Sarajevo han tog avstånd från Bosnien, blev döpt som ortodox och försvarar sig mot de som kritiserar hans politiska sympatier för högerkrafterna i Serbien.

Kusturica har gjort en film om Maradona, det finns en röd tråd i Kusturicas val av ensamma manliga hjältar som är både ikoner och rebeller. Nu är det Mujica som står på tur och frågan är hur pass mycket vet Mujica om filmaren. Någon borde tala om för den uruguayska presidenten att kanske Kusturica gör en björntjänst åt honom när han väljer att porträttera honom som den ”sista hjälten”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV