Startsida - Nyheter

Feministiskt studentinitiativ i majoritet

Grattis, ni fördubblade antalet mandat i kårfullmäktige jämfört med senast. Hur lyckades ni med det?

– Vi tror det beror mycket på att vi satsat på att synas utanför kåren. Det är ett feministiskt genombrott på gång och det märks i både det stora intresset för feministiska frågor på universitetet men även också generellt i att fler väljer att engagera sig i Fi-studenter.


Ni tog röster från Uppsala universitets studenter (UUS) som tidigare var största parti, medan det för rödgröna studentpartierna blev plus minus noll för de rödgröna. Hur ska det tolkas?

– Vi tror inte att majoriteten av våra röster kom ifrån de befintliga kårpartierna. Snarare tror vi att vi lockade nya studentgrupper, som inte haft tidigare kårpolitisk koppling, till att rösta på oss. Att UUS minskade och vi andra ökade eller stannade på samma mandat tycker vi visar på att studenterna vill se en annan riktning och ett maktskifte.


Hur ser du på det låga valdeltagandet?

– Det låga valdeltagandet är problematiskt men är inte alls ovanligt i dessa typer av val, men självklart är det någonting som måste förändras. Ökat valdeltagande och ett stort studentengagemang i kårpolitiken är något vi ser fram emot att arbeta med.


Rent konkret, hur kommer det märkas att Fi är i majoritet nu?

– Vi kommer att driva våra frågor om att normkritik och genusperspektiv ska genomsyra hela universitetet och ta debatterna utifrån ett intersektionellt perspektiv. Jämställdhet och bred representation är viktigt för oss, och det kommer att synas i kåren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV