Startsida - Nyheter

Skatteverket gjorde fel: han får registreras som far till sitt barn

Skatteverket gjorde fel när de registrerade en transsexuell man som fött ett barn som mor. Det har förvaltningsrätten i Stockholm beslutat, meddelar RFSL i ett pressmeddelande. Domstolen menar att en registrering som mor inte fullt ut erkänner mannens, Warren Kunces, juridiska könsbyte och därmed också innebär en kränkning av hans rätt till skydd av privatliv, en kränkning som väger tyngre än ”behovet av en registrering av en biologisk mor till varje barn”. I stället får han rätt att registreras som far till barnet.

– Vi är lättade över att det inte längre kommer att vara en sådan påfallande diskrepans mellan hur vi uppfattats ute i samhället och hur vi definierats och behandlats av myndigheter. Vi gjorde många uppoffringar för att skapa vår familj och är glada över att vi inte längre behöver offra ett officiellt erkännande av våra identiteter. Vi är väldigt stolta över vår lilla familj, med två kärleksfulla fäder och en underbar dotter, säger Warren Kunce och Tymon Hadrian Pigon i pressmeddelandet från RFSL.

Också RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund gläds åt beslutet:

– Det visar att rättssystemet i Sverige i det här fallet har fungerat när myndighetsutövningen inte har gjort det. Vi har kännedom om flera liknande fall som visar hur svenska myndigheter inte hänger med och förstår konsekvenserna av den rättsliga utvecklingen på det här området, då är det glädjande att rättssystemet gör det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV