Startsida - Nyheter

”Kryssa för kvinnor i valen”

Andelen kvinnor som står som förstanamn på partiernas riksdagslistor har minskat med nästan sex procent sedan förra riksdagsvalet, från 38,8 procent 2010 till 33 procent i år. Det vill UN Women nationell kommitté Sverige ändra på och uppmanar därför väljare att kryssa en kvinna i valet.

– Genom att kryssa en kvinna kan väljarna åstadkomma det de flesta partierna misslyckas med. Så länge männen är överrepresenterade bland förstanamnen på listorna och på valsedlarna överlag, kommer de vara överrepresenterade i riksdagen och Europaparlamentet, säger Katarina Lindahl, ordförande i UN Women Sverige i ett pressmeddelande.

De menar att ”varannan damernas” inte är tillräckligt och pekar på att de valda församlingarna inte är jämlikt fördelade. I riksdagen är 44,4 procent kvinnor. I och med att gränsen för personval i år sänks från 8 procent till 5 procent kommer det också att bli lättare att få in en kryssad person.

Listorna till EU-parlamentsvalet är mer jämnt fördelade: lika många kvinnor som män är förstanamn. Men eftersom kvinnor endast utgör 35,8 procent av EU-parlamentarikerna, och då män generellt gynnas mer av personval uppmanar Katarina Lindahl till kryss för kvinnor även i valet i maj:

– Vi vill också att Sverige går i bräschen och visar att jämställdhet är viktigt, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV