Startsida - Nyheter

Hanna Wagenius polisanmäld för uppvigling inför 1 maj

Anela Resic och Erik Mägi, jurister vid Göteborgs rättighetscenter, har polisanmält Hanna Wagenius, ordförande i Centerns ungdomsförbund (CUF). Detta sedan hon uppmanat sina anhängare att fotografera 1 majdemonstranter och posta bilderna på Twitter med hashtaggen #thewalkingred.

I Aftonbladet har Hanna Wagenius framhållit att det handlar om en parafras på zombieserien The Walking Dead, för att belysa demonstranternas ”zombieliknande” politik. Juristerna som anmält uppmaningen konstaterar i sin polisanmälan att hashtaggen redan har använts av nazistiska aktivisten Stefan Lund för att uppmana folk att skriva ut namnen på enskilda demonstranter som blir fotograferade i enlighet med Wagenius önskan.

– Hanna Wagenius förstår inte allvaret i att personer som hängs ut med sin politiska ståndpunkt kan utsättas för hot och våld från nazister och högerextrema. I värsta fall kan kampanjen göra att personer inte vågar demonstrera. Demonstrationsfriheten och integriteten för sin politiska ståndpunkt får aldrig inskränkas, säger Anela Resic i ett pressmeddelande med anledning av polisanmälan.

Vidare lyfter Resic och Mägi fram att demonstranter på senare tid vid flera tillfällen de facto har skadats av nazister och högerexptrema, exempelvis i samband med en 8 mars-demonstration i Malmö och den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i december. De bedömer att Hanna Wagenius uppmaning kan tolkas som uppvigling, förolämpning samt anstiftan.



Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV