Prenumerera

Logga in

100 000 kronor till ungas jämställdhetsidéer

Fram till den 19 mars fick unga mellan 13-25 år skicka in idéer för olika jämställdhetsprojekt till organisationen Crossing Boarders. Ett 50-tal projekt skickades in och utifrån dessa valdes 21 stycken ut av en jury som svenska folket sedan fick chansen att rösta på. I dag presenteras Crossing Borders resultatet.

Make Equal (gör jämställt) är en satsning för unga som brinner för jämställdhet. Unga mellan 13 och 25 år har fått skicka in idéer för jämställdhetsprojekt som de skulle vilja genomföra. De idéer som sedan har fått flest röster efter en omröstning får nu dela på 100 000 kronor för att kunna förverkliga och genomföra sina projekt. Dessutom handplockas en mentor som vägleder och stöttar i genomförandet.

Under en månad fick svenska folket rösta på sina favoritprojekt och sammanlagt röstade över 8 000 personer. De tre projekten som kammade hem flest röster är ”För alla kvinnors rätt till abort”, ”#Femserier 2.0” och ”Om patriarkatet”. De resterande fem bidragen som kommer att få stöd ifrån Make Equal är ”Bok utan kön”, ”SvartKvinna”, ”Feminight” och ”Hurgörman.nu”.

Tack vare att Advokatbyrån Stina Zakrisson beslutade att sponsra Make Equal får även projektet ”True faces of sexual violence” ekonomist stöd.

– Jag ser från första parkett hur fördomarna om ”en riktig våldtäktsman” respektive ”det perfekta brottsoffret” påverkar brottsdrabbades möjligheter att få upprättelse. Jag är glad och tacksam över att det finns människor som engagerar sig och driver frågor om jämställdhet och mänskliga rättigheter. Det är viktigt att förstå att det sexuella våldet inte handlar om enstaka machokillar eller om kulturkrockar, lika lite som det handlar om slampaktiga tjejer. Att byrån har fått möjlighet att stödja ett så pass viktigt projekt som ”True faces of sexual violence” känns fantastiskt bra, säger Stina Zakrisson i en presskommentar.

Förutom ekonomiskt stöd får samtliga projekt en mentor som matchar projektens behov.

– Ett personligt stöd är minst lika viktigt som det ekonomiska, därför får samtliga projekt i Make Equal en mentor. En person som har expertkompetens, kan stötta med projektledning eller kanske hjälpa till att finna annan extern finansiering, säger Ida Östensson, grundare av Crossing Boarders.

Ida Östensson hoppas på fler sponsorer så att samtliga projekt kan få ekonomiskt stöd:

– De projekt som valts ut till omröstning är genomförbara och vi vet att det finns företag, organisationer och privatpersoner som vill göra något för samhället, för barn och unga och för jämställdheten. Nu har de chansen, avslutar Ida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV