Prenumerera

Logga in

Drabbade i Jemen försöker stoppa drönarkriget

Jemens drönaroffer tar strid för fred. Hälften av landets provinser har anfallits med amerikanska fjärrstyrda plan beväpnade med missiler i ett hittills tolv år långt ”krig mot terrorn” i Jemen. Efter 987 dödsfall i minst 63 drönaranfall, möjligen 187, startar landets första anti-drönarorganisation. Tanya Holm rapporterar från Khawlan på Jemens landsbygd i den första delen av tre om de utomrättsliga avrättningar som ingen ännu ställts till svars för.

– Nu förenar vi oss så att kännande människor ute i världen ska kunna höra våra berättelser, säger Muhammed al-Qawli, grundare av Nationella organisationen för drönaroffer (NOD).

NOD kämpar för att människor som misstänks för brott ställs inför rätta och prövas i domstol, istället för att drönardödas.

– Vi vill ha en rättstat, förklarar Muhammed.

I januari förra året förlorade han sin bror Ali al-Qawli.

– Vi vill stoppa kriget och ställa dem som dödat våra familjer till svars, säger han.

Han visar vraket efter Toyota Hiluxen.

– Jag letade överallt.

Skrotet har blivit ett minnesmärke i byn Jihana, i Khawlan, 70 kilometer österut från huvudstaden Sanaa. Intill ligger skolan där Ali undervisade. Muhammed pekar i olika riktningar runt bilen.

– Här hade en hand slitits loss. Här var ett stycke överkropp. Jag kollade in i bilen, som ännu brann, och såg ett par ben med hans väns byxor. Intill låg en delad man som jag inte kände igen. Kanske var huvudet där borta från Ali, men jag vet inte. Tänderna var annorlunda.

Brännsåren på hans fingrar är ännu inte läkta. Han samlade ihop alla kroppar.

– Det luktade hemskt, bränt kött och giftgas. Hellfire-missiler hade träffat bakluckan.

Apropå ”helveteseld”:

– Det är ett bra namn, fångar precis vad den gör. Buskarna omkring stod i lågor. Inte ens Kalasjnikoven klarade sig.

Källa: Nationella organisationen för drönaroffer

Fred utom räckhåll

Från huvudstaden kom meddelandet att Ali och hans vän Salim inte varit måltavlor. De hade skjutsat två främlingar som USA ska ha misstänkt vara med i al-Qaida. Ali och hans vän blev två av drönarnas hittills minst 132 civila offer.

Hur det ska gå med fredskampen tvekar Muhammed al-Qawli inte på.

– Vi kommer att misslyckas. Drönarna kan inga lagar. Regeringen kommer nog kidnappa mig, om det skulle gå bra för oss, säger han.

De är fler som kämpar trots känslan att freden är utom jemeniternas räckhåll. Jemen är en partner heter det, inte en måltavla, i kriget mot terrorn. Förra året lyftes drönarfrågan i Jemens parlament efter att 17 människor, varav minst 14 civila, dödats då USA attackerade en bröllopskonvoj i Baydah. Jemens parlament klubbade igenom ett förbud mot fortsatta attacker. Men presidenten Abdo Rabbo Mansour Hadi har vetorätt.

– Drönarattacker har varit av stor hjälp genom att de minskat al-Qaidas aktiviteter. Trots det har begränsade misstag begåtts och dem är vi ledsna för, sade han till nyhetstidningen al-Hayat.

Baraa Shiban arbetar för det ska startas utredningar om morden på civila i Jemen.

I förra månaden utfördes de blodigaste attackerna på två år och 41 dog. Sedan den 29 april slår landets armé, backad av amerikanska stridsplan, också till mot vad de säger är al-Qaidafästen i Abyan och Shabwa, i södra Jemen. Kritiken inifrån Jemen lyder att regimen deltar i och tillåter attackerna i utbyte mot militärt bistånd, i år beräknas det hamna på runt 84 miljoner dollar. Jemen är ett av världens mest korrupta länder och fredsaktivister säger att pengarna hamnar framförallt i fickorna på de politiska och militära ledarna. De vill föra en annan kamp.

– Vi säger vård, skola, omsorg. Vi säger jobb och utveckling. Men USA ser på Jemen med ett militärt sinne, säger Baraa Shiban, som arbetar för Reprieve, en människorättsorganisation som försöker hjälpa anhöriga att få drönarmorden utredda.

– Hade kriget fungerat skulle vi se framsteg. Men al-Qaida har inte minskat sina aktiviteter, tvärtom. Och vi jemeniter har rätt till en regering som vill skydda oss, säger Shiban.

Måste försöka

Han vill göra drönarna till en valfråga i kommande val, möjligen nästa år, eller därefter.

NOD kallar nu till anti-krigsdemonstrationer i landets drabbade områden. Samlingar är planerade också i huvudstaden, utanför presidentens hus, parlamentet och amerikanska ambassaden.

Muhammed al-Qawli kan Gandhis ord innantill. De är skrivna på ett halsband han fick av kvinnorna i den amerikanska fredsrörelsen Code Pink. De var på besök i Jemen nyligen och gav visst hopp.

– Först ignorerar de dig, sedan skrattar de åt dig, därefter slåss de mot dig, sedan vinner du, säger han och fortsätter:

– Min vilja är stark. Jag måste försöka.

Sedan visar han fotografier av Ali.

”Vi önskar att drönarmorden utreds” står det banderollen som Muhammed al-Qawli håller i med bilder på den döde brodern Ali (till vänster), som var skollärare, och hans vän och kusin Salim, som studerade tredje året på universitetet och hyrde en bil för att jobba som chaufför efter föreläsningarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV