Prenumerera

Logga in

Atleters klitoris skars som krav för att utöva idrott

För mycket testosteron hos en idrottande kvinna kan leda till många frågor, tester och i vissa fall sluta i att delar av klitoris, och könskörtlar, skärs bort. Allt i syfte att få ner nivån av testosteronhalten i kroppen. Så har skett med flera unga tävlande kvinnor från utvecklingsländer.

I förra månaden skrev forskarna Katrina Karkazis från Stanford University och Rebecca Jordan-Young från Barnard College om att i stället för att kontrollera kön, att en idrottande kvinna verkligen är ”kvinna” har det internationella idrottsorganisationer inklusive den internationella olympiska kommittén beslutat att testosteronhalten ska kontrolleras.

Ändringen i hanterandet kom efter den uppmärksammade och kränkande behandling som sydafrikanska löparen Caster Semenya tvingades genomgå 2009 efter att hennes kön ifrågasatts. När en kvinna nu anses ha för höga halter av testosteron ska hon kollas – detta trots att det inte råder misstanke om doping. Om halterna överstiger en viss nivå erbjuds atleten antingen kirurgi eller läkemedel för att få ner dem under ett gränsvärde. Om atleten inte vill genomgå sådan behandling riskerar hon i stället att permanent stängas av från tävlande på elitnivå skriver de två forskarna i New York Times.

På en medicinsk klinik i Frankrike fick de unga kvinnorna genomgå en lång rad provtagningar, deras underliv undersöktes, de röntgades och frågades om sin psykosexuella historia, just sådant som hade kritiserats i behandlingen av Semenya. De hade fötts som flickor men hade interna testiklar som orsakade deras höga testosteronhalt. Läkarna föreslog att könskörtlar skulle tas bort samt, delar av klitoris. De fyra kvinnorna gick med på detta och kunde ett år senare börja träna igen, och Karkaziz och Jordan-Young ifrågasätter starkt detta i New York Times:

”Läkarna som utförde kirurgin och som skrev rapporten medger att det inte fanns någon medicinsk orsak för ingreppen. Det var helt enkelt så att man krävde att dessa unga kvinnliga atleterna skulle genomgå onödig och oåterkalleliga medicinska ingrepp om de ville fortsätta utöva sina sporter.”

Till Aftonbladets Sportbladet säger Rebecca Jordan-Young:

– Elitidrottare per definition har inte ”normala” kroppar. Vårdexperter har slagit fast att höga t-värden inte ger dig mer övertag i din idrott än andra naturligt förekommande skillnader hos människor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV