Startsida - Nyheter

Protest mot att våldtäktsdömd får tillbaka plats i Sheffield U

Ched Evans, dömd till fem års fängelse för våldtäkt av en ung kvinna, välkomnas tillbaka till sin gamla klubb Sheffield United när han släpps ur fängelset efter avtjänat straff i höst. Sheffield Uniteds tränare Nigel Clough lagets andre-ordförande Kevin McCabe ska ha besökt honom i fängelset under våren för att förhandla fram hans återkomst inom fotbollen efter att ha avtjänat omkring två och ett halvt år i fängelse för våldtäkt på en 19-årig kvinna. Sedan det blev känt har en namninsamling dragit igång vilken har undertecknats av nästan 58 000 personer.

Namninsamlingen drogs igång av en feministisk aktivist under pseudonymen Jean Hatchet. På sidan står det att det är ett hån mot kvinnan som våldtogs av Ched Evans att han efter avtjänat straff får spela igen med sitt gamla lag:

– Det är ett stort hån mot kvinnan som våldtogs och mot alla kvinnor som liksom hon har lidit skada av våldtäktsmän.

Våldtäkten ägde rum den 30 maj 2011 och en av Ched Evans klubbkamrater, Clayton McDonald, åtalades också men friades. 19-åringen berättade i rättegången att hon inte mindes något och att det var möjligt att någon hade drogat henne. På bilder från övervakningskameror på det hotell där hon först träffat Clayton McDonald, som visades under rättegången, kunde man se att hon var redlöst berusad. Hon vaknade på hotellet nästa dag utan att veta var hon befann sig. Båda männen har erkänt att de haft sex med henne men hävdar att det funnits samtycke, och Ched Evans hävdar än i dag sin oskuld. Men domaren under rättegången sade att hon varit uppenbart varit för berusad för att kunna ha sex, något som bildupptagningen ska ha visat.

– Du har kastat bort den framgångsrika karriär som du haft, sade domaren i rätten innan straffet utdömdes enligt BBC.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV