Storbritannien höll på torsdagen både lokala val och val till EU-parlamentet. Det högerpopulistiska och mycket invandrarfientliga partiet UK Independence Party, Ukip, ser ut att göra ett rekordval och kan få flest röster i EU-valet. Och i lokalvalen kom den första skrällen på fredagen – partiet ser ut att tiofaldiga sina platser.
När en tredjedel av valkretsarna i lokalvalen hade räknats såg Ukip ut att gå ännu mycket bättre än opinionsundersökningar spått. Enligt rapporter på fredagen såg de ut att tiodubbla sina mandat och hade då fått 86 mandat. I London verkar Ukip dock inte ha fått något genombrott. De första resultaten i lokalvalen kan innebära att Ukip går ännu bättre än väntat också i EU-valet som alltså hölls samma dag, men vars resultat ännu inte är känt.
Torsdagens val är i Storbritannien viktigt av flera skäl. Dels handlar det om den stora andelen väljare som vill träda ur EU, dels är det något av ett förhandsval inför nästa års parlamentsval där resultatet i lokalvalen ger en fingervisning om hur det kommer att gå för alliansregeringen som består av de konservativa Tories och the Liberal Democrats. Ytterligare en aspekt av valet är att medan Ukip vill att Storbritannien ska lämna EU så vill det skottska Scottish National Party att Skottland om det blir självständigt, folkomröstning sker i höst, ska vara kvar i EU.
Ukip vill begränsa immigrationen till Storbritannien radikalt. Nigel Farage</strong>”>I ett uttalande i januari i år förklarade partiledaren Nigel Farage att partiet kommer att fortsätta driva kravet på att införa ett femårigt förbud på immigration till landet medan landets migrationspolitik utreds. Nigel Farage har kritiserats från många håll den senaste tiden, för rasistiska uttalande om romer från Rumänien, över en partimedlem och kandidat som gjort homofobiska uttalanden och velat ”repatriera” immigranter från Storbritannien. Detta har dock inte resulterat i ett vikande stöd, tvärtom. Ukip vill lämna EU eftersom de menar att de politiska besluten i dag sker i Bryssel snarare än i Westminster och att Storbritannien därför inte kan reglera immigrationen till landet, från bland annat Bulgarien och Rumänien.
Ukip har också lyckats fånga mycket fokus i valkampanjerna, tidningen The Guardian skriver i en ledare att debatten till en ”grotesk nivå” handlat om partiet samt partiledaren Nigel Farage, vilket kan ha gynnat partiet.
I två sena opinionsundersökningar som publicerades under onsdagen hamnade Ukip och Labour i toppen med vardera 27 procent i YouGov:s undersökning som publicerades i kvällstidningen The Sun och i den andra fick samma partier 29 procent. Men när man endast räknade de säkra väljarna hamnade Ukip på ett femprocentigt försprång i båda undersökningarna. Därmed kommer partiet, som i dag har 12 representanter i EU-parlamentet, gå framåt kraftigt och kan i så fall räkna med att sända dryga 20-talet MEP:s. Sammanlagt innehar Storbritannien 73 ledamöter av parlamentets sammanlagt 766. Ukip har också både lockat väljare och medlemmar från Tories. Mannen med det homofoba uttalandet, EU-parlamentsledamoten Roger Helmer bytte parti för ett par år sedan. Och premiärminister David Cameron har lovat att om hans parti blir återvalt i nästa års val så kommer en folkomröstning om utträde ur unionen att hållas senast 2017.
Till skillnad mot Nederländerna, som också gick till val på torsdagen kommer det inte offentliggöras några vallokalsundersökningar i Storbritannien. För att inte kunna påverka röstandet i andra länder kommer resultatet i det brittiska valet inte redovisas förrän på söndag kväll.