Startsida - Nyheter

#euvalet: Antimuslimska PVV backade i Nederländerna

De två liberala nederländska partierna D66 och VVD såg under torsdagen ut att gå förbi antimuslimske Geert Wilders parti PVV. I en tidigare opinionsundersökning såg partiet ut att få sex av Nederländernas 26 mandat till EU-parlamentet. Under torsdagen såg det alltså ut som att det inte blir fallet. Geert Wilders, som sade att partiet kämpat ”som lejon”, lade skulden på de många soffliggarna – ett tecken på holländarnas ”motvilja och ointresse” för Europa.

Liksom Storbritannien, som också röstar under torsdagen, kommer resultaten i valet inte offentliggöras förrän på söndag efter att alla vallokaler i EU stängt. Men under kvällen kom tillförlitliga nederländska vallokalsundersökningar om resultatet. Och dessa bekräftade att Geert Wilders parti backat. Enligt Dutch News blev D66 och kristdemokraterna de två största partierna medan Wilders PVV såg ut att få omkring 12 procent snarare än 17 procent. Det skulle i så fall innebära ett eller ett två färre mandat än senast. Vänsterpartiet gick framåt med tre procentenheter och väntas få 10 procent.

Valdeltagandet såg ut att bli rekordlågt. I förra EU-valet 2009 deltog bara 43 procent av väljarna. Opinionsundersökningar har flaggat för att det kan sjunka till omkring 30 procent nu. Och vid lunchtid på torsdagen hade bara 15 procent av väljarna röstat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV