Startsida - Nyheter

Blues med budskap

Anrika Fasching i Stockholm har blues på programmet i kväll, men för ovanlighetens skull framförs den av unga kvinnor. Eller är det verkligen så ovanligt? Marie Selander skulle med säkerhet hävda att kvinnliga bluesmusiker är mindre av en avvikelse än vad rådande uppfattningar gjort gällande. I sin bok Inte riktigt lika viktigt – om kvinnliga musiker och glömd musik lyfte hon för ett par år sedan fram kvinnor som musikhistorien utelämnat. I vintras blossade debatten upp när ett stort antal svenska musicerande kvinnor skrev ett gemensamt manifest i Aftonbladet där de krävde kvinnornas rättmätiga plats i musikhistorien. Boken och dess efterspel har inspirerat till kvällens konsert:

– Vi vill visa att blues inte bara spelas eller lyssnas på av män i medelåldern, utan att vi också finns och alltid har funnits, säger initiativtagaren Ida Bang i ett pressmeddelande.

Evenemanget går under namnet Ladies got the blues och är en hyllningskonsert till kvinnliga bluesmusiker genom tiderna. På scen står bland andra Lisa Lystam, Ida Bang, medlemmar ur Among Lynx och Skilla, och de kommer att framföra musik från 18 olika artister. Urvalet består av allt från de tidiga bluesartisterna, som hade sin storhet på 20-talet, fram till de som är aktiva i dag.

Marie Selander är kvällens konferencier, som med glädje ser hur en ny generation upptäcker glömda storheter som Memphis Minnie och Sister Rosetta Tharpe.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV