Startsida - Nyheter

Nyheter

#euvalet: Roks prioriterar sexköpslagen

Sexköpslagen är en av de frågor som Roks anser är viktigast att driva i EU, asyl- och integrationsfrågor och situationen för papperslösa kvinnor likaså. Hur samstämmiga är partierna i synen på frågor som bör prioriteras undrade Roks i en undersökning. Feminsistiskt Perspektiv bad Karin Svensson att kommentera resultaten.

Inför EU-valet har Roks bett politiker från de olika partierna att svara på frågor som enligt Roks är de viktigaste och mest relevanta just nu för att bedriva en politik som skyddar kvinnor mot mäns våld på EU-nivå. Frågorna är uppdelade i tre ämnen, Sexköpslagen, Istanbulkonventionen och Asyl och integration, samt papperslösa kvinnor. Feministiskt Perspektiv bad Karin Svensson, ny ordförande för Roks, kommentera resultatet.

Hur reagerade ni på svaren från de olika politikerna? Några överraskningar eller var det som ni väntat er?

– Jag är överraskad av att det var flera som svarade att till exempel sexköpslagen är en nationell fråga som inte ska drivas på EU-nivå. Det här är ju ett globalt samhällsproblem. Jag tycker det är förvånansvärt, att samma parti kan tycka att lika lön för lika arbete är en fråga för EU. Absolut att lika lön är en viktig fråga, men att rädda kvinnors liv måste vara högst på agendan. Det förvånade mig också att det ändå skilde sig så mycket mellan partierna, jag trodde att det skulle vara mer samstämmiga svar om till exempel sexköpslagen och hur olika former av prostitution beaktas. Även när det gällde två-årsregeln, där var det tydligt att vissa ville att kvinnor själv skulle få ett eget uppehållstillstånd, oberoende av mannen, medan andra partier var helt emot det.

Kandidater från Junilistan, Piratpartiet, Centerpartiet och Sverigedemokraterna var de som inte uttryckte ett ställningstagande för att avskaffa prostitution inom EU, och Moderaterna stack ut bland de stora partierna i frågan om två-årsregeln som de inte ville ändra i. Var det något särskilt parti eller vissa politiker som ni själva konstaterat har bäst eller sämst samstämmighet med Roks inställning till de olika frågorna?

– Jag tror att om ni går in och läser svaren, så är det tydligt vilka parter som arbetar för kvinnors rättigheter. Däremot tänkte jag på att vissa svarade väldigt snarlikt sina partikollegor, som att de utgick från en gemensam mall, då kanske det inte har lika stor betydelse vem man röstar på som parlamentariker och det kanske är lite tråkigt när de ändå kandiderar som individer också. Men det kan också visa på att de har diskuterat ämnet och har tagit en policy för partiet, vilket är positivt.

Vad gjorde att ni avgränsade er till de här frågorna och de tre huvudämnena?

 – Det är de frågorna som vi tycker är viktigast att driva vidare inom EU för att trycka på alla kvinnors lika värde, för att det inte bara ska arbetas för kvinnor nationellt utan också globalt. Sverige har ju till exempel inte skrivit under Istanbul-konventionen, som är viktig för att den övergripande och konkret tar upp arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Sexköpslagen för att den är så viktig och betydelsefull i bekämpandet av mäns rättigheter att köpa en kvinnas kropp. Papperslösa kvinnor och kvinnor som utsätts för fru-import, måste få ett bättre rättsskydd, vart de än befinner sig inom EU. 

Hur ser du på att så många fokuserar på kvinnors plats på arbetsmarknaden, i sitt svar på vad som är den viktigaste feministiska frågan? Hade ni önskat mer fokus på mäns våld mot kvinnor?

– Mäns våld mot kvinnor är den yttersta konsekvensen av patriarkatet, och visst är det viktigt att ändra mäns överordning genom att arbeta för kvinnors ökade inflytande och rättigheter på till exempel arbetsmarknaden, men vi måste akut fokusera på alla de kvinnor och tjejer som just nu, i denna minut, utsätts för misshandel, våldtäkt och incest. Självklart behövs det mera fokus på mäns våld mot kvinnor och en politik som lägger en bra plattform för att arbeta mot patriarkala strukturer och för skydd av individer.

Hur ser Roks på möjligheterna för EU att genom överstatlighet kunna stärka kvinnors rättigheter globalt?

– Jag tänker främst att det här handlar om ett globalt problem som just därför måste drivas på global nivå. Vi har också tillsammans med våra systerorganisationer runtom i Europa drivit landöverskridande lobbyverksamhet för sexköpslagen väldigt hårt, vilket jag också ser gör skillnad. Istanbulkonventionen är också ett exempel på att EU kan användas för att driva politik för kvinnors skydd.

Vad har du reagerat mest på i resultatet?

– Att vissa inte tycks se alla kvinnor i Europa som lika angelägna att skydda och jag vill därför uppmana alla att rösta för alla kvinnor och tjejer.

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV