Prenumerera

Logga in

#euvalet: Svårare för migranter efter Ukips storseger

Direkt efter att den invandringsfientliga och EU-kritiska partiet Ukip skrällt rejält i de brittiska lokalvalen och gått vinnande ur EU-vaket kom rapporter om att premiärminister David Cameron håller på att utarbeta hårdare regler för migration till Storbritannien. Detta för att ta udden av Ukip:s valframgångar innan parlamentsvalet nästa år.

Ukip som tidigare bara hade två platser i Storbritanniens lokala församlingar ökade med 161 platser och har nu 163, dock har de inte majoritet i någon av dem. Och för första gången i modern brittisk historia blev inte the Conservatives eller Labour största parti i ett val, då Ukip seglade förbi de båda partierna. Ukip fick 27 procent av rösterna mot Labours 25 procent och the Conservatives 24 procent. Det innebär att Ukip får 24 av Storbritanniens 70 platser i EU-parlamentet, en ökning med 11 mandat från förra valet.

Labour fick sju fler mandat än förra valet och Tories backade med lika många. Men den stora förloraren i det brittiska valet är Nick Clegg och hans Liberal Democrats. I EU-valet tappade partiet hela tio mandat och har nu bara ett kvar. Och i lokalvalen förlorade båda regeringspartierna Tories och Liberal Democrats stort, Libdems tappade 307 av 427 platser i de lokala församlingarna och båda koalitionspartierna förlorade också majoriteten i flera församlingar. Många kräver nu Nick Cleggs avgång, men hittills har han sagt att han inte kommer lämna posten i partiet.

Hårdare migrationspolitik väntas

Medan Nigel Farage, ledare för Ukip, firade att hans löfte om att bringa en politisk jordbävning in i det politiska etablissemanget infriats satte Labour, Tories och liberaldemokraterna genast igång med att utarbeta strategier för att mota Ukips valframgångar inför parlamentsvalet nästa år. Tidningen The Telegraph rapporterade redan i söndags, innan EU-valet offentliggjorts (Storbritannien gick till val i torsdags) att premiärminister David Cameron kommer att presentera en rad åtgärder för att förhindra migration från fattiga EU-länder till Storbritannien när han presenterar sitt partis manifest inför nästa års val i veckan.

Enligt tidningen så diskuteras lagstiftning för att hindra brittiskt-baserade företag från att anställa billigare utländsk arbetskraft, deportering av arbetslösa européer efter sex månader och införandet av ett ”förmögenhetstest” för att hindra människor från de fattigaste EU-länderna från att sig till Storbritannien.

Den brittiska finansministern, George Osborne, hör till dem som vill se över partiets inställning till immigration:

– Vi måste lyssna på människors ilska över frågor som immigration, jobb och välfärd – och leverera lösningar som fungerar, sade han på ett möte nyligen rapporterar The Telegraph.

Kräver EU-reformer

Och David Cameron sade tidigt i veckan att man inte kan fortsätta som om inget har hänt och krävde att unionen måste reformeras. I samtal med andra regeringschefer i EU ska han ha diskuterat möjliga förändringar i förhållandet mellan Bryssel och medlemsländerna.

Men inte alla tror att det bästa sättet att neutralisera Ukip på är att anta deras frågor. Lord Helsentine, tidigare vice premiärminister för de konservativa, menade att stödet till Ukip hänger samman med missnöje av den svagare ekonomin och Tories ”inte under några omständigheter” borde söka samarbete med Ukip, rapporterar tidningen The Independent.

– Det var dit man sökte sig för att protestera mot vissa saker som folk kopplar ihop med Europa, men det verkliga problemet är recessionen, sade Lord Heseltine till BBC i en intervju och menade att tidigare var det liberaldemokraterna som skördade frukten av de proteströster som frodas i recessionstider, nu var det Ukip, men menade Heseltine, detta stöd skulle snart klinga av.

Tryck även i Labour

Även Labour kan komma att anpassa sin politik efter Ukips framgångar. Enligt The Independent ökar nu trycket på att Labourledaren Ed Miliband ska stödja ett krav om folkomröstning kring EU-medlemsskapet, samt att införa en förlängd väntetid från tre till sex månader innan en EU-migrant kan få möjlighet till bidrag i landet. Även i Labour har partiprofiler gått ut och avrått från att försöka följa Ukip i spåren. Den tidigare premiärministern och Labourledaren Tony Blair menade att en sådan strategi enbart skulle ”förvirra” väljarna och han rådde Miliband i stället att stå upp och ta strid emot Ukip. Blair pekade också på att David Cameron utlovat en folkomröstning senast 2017 om Tories blir omvalt nästa år, detta hjälpte inte partiet som tappade i lokalvalen och bara blev tredje största parti i EU-valet.

Samtidigt som Ukip gjorde ett genombrott förlorade det högerextremistiska partiet British National Party sina två mandat i EU-parlamentet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV